J.nr. MST-106-00318

 

Den 2. marts 2009

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 275 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 275

”Vil ministeren oplyse, hvad det anslået vil koste af ekstra ressourcer, hvis de danske kommuner forpligtes til at indberette oplysninger om gylleudslip til de statslige miljøcentre, og disse efterfølgende samles i en lettilgængelig statistik, der eksempelvis kunne omfatte information om udslippets geografiske placering, den anslåede mængde i volumen og den/de skønnede årsag(er) til uheldet – i stil med det private initiativ, jf. www.gyllebomben.mono.net?”

 

Svar

En registreringsforpligtigelse for kommunerne i forbindelse med gylleudslip vil koste ekstra ressourcer for kommunerne til indberetning samt udgifter til etablering af et statsligt registreringsmodul.

 

Antallet af uheld med udslip af gylle vurderes på landsplan at ligge mellem 50 og 100, hvoraf kun en del resulterer i udledning af gylle til vandmiljøet. Der vil i dag i forbindelse med alle registrerede uheld typisk blive udarbejdet en tilsynsrapport af kommunen.

 

En registrering af uheldene kan foregå ved en udvidelse af det eksisterende system for den årlige tilsynsindberetning til Miljøstyrelsen. Der kan ikke umiddelbart gives et skøn for de kommunale udgifter til den ekstra indberetningsopgave.

 

Imidlertid vil jeg tage initiativ til, at uheld med udslip af gylle fra gylletanke bliver gjort til et tema for næste års tilsynsberetning, hvor der ligeledes vil blive fokuseret på opfølgningen på de nye regler om styrket sikkerhed om gylletanke. På den baggrund vil jeg vurdere, om der er behov for en permanent indberetning af antallet af gylleuheld.