J.nr.

 

Den

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 155 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 155

Vil ministeren redegøre for regeringens prioritering af de internationale miljøbegivenheder i 2009 og herunder vurdere i hvilke af begivenhederne ministeren kan anbefale, at der deltager parlamentarikere?

 

Svar

I 2009 vil Regeringen fortsat prioriterer fremme af den internationale miljødagsorden højt.

 

Forberedelserne og afholdelsen af COP15 i København til december præger kraftigt den internationale miljødagsorden i 2009. For de dele der falder under miljøministeriets ressort, vil regeringen i 2009 prioritere følgende begivenheder:

 

UNEP 25. styrelsesråd og globalt ministerforum for miljø (16.-20. februar i Nairobi).

På dette års møde forventes følgende punkter at være centrale temaer: 1) miljøarkitekturen på såvel landeniveau som globalt, 2) UNEPs ”Green Economy” initiativ, 3) styrkelse af de videnskabelige grundlag for politisk beslutning på biodiversitetsområdet (inspireret af IPCC på klimaområdet) og 4) evt. igangsættelse af forhandlinger hen imod en global kviksølvaftale.

 

HELCOM - Partskonference (3. marts i Helsinki)

Hovedsigtet med denne internationale partskonference er implementeringen af HELCOM’s Baltic Sea Action Plan fra 2007, som har til formål at nedbringe forureningen samt genetablere god økologisk tilstand i 2021. Konference vil formodentligt ikke have deltagelse af ministrer.

 

Biodiversitetskonventionen – forhandlingsmøder vedr. ABS (Paris den 2. – 8. april og Kuala Lumpur den 7. – 15. november)

I 2009 er der 2 store forhandlingsmøder for parterne i Biodiversitetskonventionen (på embedsmandsniveau). Konventionens parter skal blive enige om et kommende regelsæt for adgang til og udbyttedeling fra genetiske ressourcer (også kaldet ABS – access and benefit-sharing). Der er betydelige udfordringer i forhandlingerne, som er på vej ind i en afgørende fase, hvor selve indholdet af regelsættet skal fastlægges. Deadline for forhandlingerne er Biodiversitetskonventionens 10. partskonference i 2010. Der forventes ikke at være high-level segmenter med ministerdeltagelse knyttet til møderne.

 

Proces i forhold til evt. oprettelse af internationalt videnskabeligt panel om biologisk mangfoldighed og økosystemydelser (IPBES)

Der forventes afholdt 1 - 2 internationale møder til videre afklaring af behovet for en pendant til klimapanelet (IPCC) på biodiversitetsområdet. Møderne arrangeres af UNEP og er på embedsmandsniveau. Datoerne for møderne er endnu ikke kendt.

 

17. møde i FN’s bæredygtighedskommission (4.-15. maj i New York)

Anden del, policy-delen, af den 2-årige cyklus omhandlende landbrug og Afrika. Ministerdeltagelse vil være fra landbrug og/eller udvikling.

 

4. partskonference under Stockholmkonventionen om persistente organiske giftstoffer (4. – 8. maj i Geneve)

Centrale emner vil være optagelsen af nye stoffer under konventionen, godkendelse af regionale centre for implementering af konventionen samt forhandlinger om og eventuel vedtagelse af en mekanisme for overholdelse af konventionen. Konferencen vil formodentligt ikke have deltagelse af ministrer.

 

IMO konference for vedtagelse af en konvention om ophugning af skibe (11. - 15. maj i Hong Kong)

På mødet skal der vedtages en konvention om ophugning af skibe. Konventionen har været undervejs siden 2005, hvor forhandlingerne startede. Indholdet af konventionen blev i det store og hele forhandlet på plads på det seneste møde i IMO’s miljøkomité i oktober 2008. Der udestår kun enkelte mere formelle spørgsmål for at konventionen kan træde i kraft. Der vurderes derfor ikke at være ministerdeltagelse.

 

Anden session af den internationale konference om kemikaliehåndtering (11. – 15. maj i Geneve)

Konferencen er den første opfølgende konference på den globale kemikaliestrategi, SAICM, siden dens vedtagelse i 2006 på ICCM1. Det skal drøftes, hvordan den videre udvikling og implementering af SAICM skal ske, herunder hvordan man sikrer finansiering til implementering i u-landene. Forhandlingerne vil formodentlig ikke have deltagelse af ministrer.

 

21. partsmøde under Montreal-protokollen om ozonlagsnedbrydende stoffer i Sharm El Sheik i Ægypten den 4. – 8. november

Centrale emner vil være håndtering af ulovlig handel, destruktion af ozonlagsnedbrydende stoffer og brugen af methylbromid.

 

Forest Day 3 under klimatopmødet COP 15 i København, 12. – 13. december

Under COP13 på Bali blev der afholdt en ”skovdag” med mere end 800 deltagere. Et tilsvarende arrangement blev afholdt i Poznan under COP14 (Forest Day 2). Formålet med Forest Day er at bringe skov- og klimafolk sammen for at tydeliggøre udfordringerne i skovene og give input til COP-forhandlingerne, således at det arbejde, der gøres i Forest Day understøtter forhandlingerne og kan indgå i den videre proces under klimatopmødet. Regeringen har besluttet at arrangere en Forest Day 3, i forbindelse COP 15 i København i december 2009. Forest Day 3 arrangeres af Miljøministeriet, og jeg vil være vært for dette arrangement. Jeg vil anbefale Miljø- og planlægningsudvalget at deltage i dette arrangement.

 

Bern-konventionen, december

Bern-konventionen (beskyttelse af Europas vilde dyr og planter samt naturlige levesteder) har 30-års jubilæum i 2009. Konventionens Stående Komite holder møde hvert år omkring 1. december, normalt i Strasbourg, men i anledning af jubilæet bliver mødet i 2009 muligvis afholdt i Bern, hvor konventionen blev vedtaget oprindeligt.

 

 

Det skal bemærkes, at der for en række internationale møder endnu ikke foreligger en dagsorden, og der kan derfor komme flere internationale begivenheder, som regeringen vil prioritere.

 

Den internationale mødekalender på miljøområdet er i 2009 meget naturligt præget af forberedelserne til COP15 i København til december. Der er således ikke umiddelbart nogen øvrige miljøbegivenheder, som jeg kan anbefale udvalget at deltage i.

     

International miljøteknologisk eksportfremme

I uge 8 står jeg i spidsen for en erhvervsdelegation i Indien (Mumbai og Delhi) med fokus på eksponering af dansk miljøteknologi, særligt på vandområdet.

 

I april (uge 15) samt i september (uge 38) tager jeg til Kina for at deltage i en række erhvervsarrangementer til fremme af dansk miljøteknologi i Kina.

 

Som jeg tidligere har nævnt for udvalget, vil jeg opfordre udvalget til på et tidspunkt evt. at tage med på en sådan erhvervsfremmetur til Kina. Udover at få en indtryk af den hastige udvikling i Kina, kunne man forsøge at indbygge dialog med de kinesiske beslutningstagere omkring erfaringerne i Danmark med etablering af miljøpolitik, herunder det for Kina særligt interessante element vedr. offentlighedsinddragelse.