Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

6. februar 2009

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 70 (Alm. del), sikring på museer, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 20. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 70

(Alm. del), sikring på museer

Skrivelse af 20. januar 2009

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Vil ministeren oplyse, hvilke kontrolmekanismer der er indført på Statens Museum for Kunst til at sikre en kontinuerlig kontrol med udlånte værker"

 

Svar:

 

Kulturministeriet og Statens Museum for Kunst drøfter med mellemrum procedurerne for kontrol af udlånte værker.

 

Museet har på den baggrund indført nedenfor beskrevne tiltag med henblik på at sikre en kontinuerlig kontrol af de udlånte værker. Statens Museum for Kunst oplyser, at følgende nu gælder:

 

Når et værk udlånes indgås en såkaldt deponeringskontrakt. Som led i de nye procedurer er deponeringskontrakterne blevet revideret og kravene til låner-institutionerne er blevet skærpet.

 

Påbegyndt i 2007 og inden udgangen af 2009 vil alle deponeringssteder være besøgt og alle værker tilset. Med virkning fra 2008 forlænges deponeringskontrakterne hvert 5. år efter en forudgående evaluering. Inden kontrakten fornys foretager museet tilsynskontrol på deponeringsstedet for at vurdere værkets/værkernes tilstand samt for at sikre, at forholdene for deponering stadig bliver opfyldt. Hvis det ikke er tilfældet hjemkaldes kunstværket.

 

Deponeringsstederne skal herefter én gang hvert år bekræfte værkernes placering indtil en evt. fornyelse finder sted.

 

Deponeringsstedet har ansvaret for de udlånte værker, når de er i stedets varetægt jfr. Statens regler om selvforsikring.

 

Deponeringsstedet skriver under på, at de ikke må flytte kunstværket uden forudgående tilladelse fra Statens Museum for Kunst.

 

Deponeringsstedet er endvidere forpligtiget til at underrette museet såfremt der sker strukturelle ændringer, såsom sammenlægning af ministerier, styrelser og lignende.

 

Deponeringsstedet skriver under på, at de straks vil kontakte Statens Museum for Kunst, hvis ét værk ikke findes på den aftalte plads.

 

Jeg skal henholde mig til oplysningerne fra Statens Museum for Kunst.