Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

6. februar 2009

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 69 vedrørende TV 2’s bonusprogram til chefer, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 20. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 69

Vedrørende TV 2’s bonusprogram til chefer stillet den 20. januar 2009.

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for TV 2’s bonusprogram, der betyder at en række chefer har fået udbetalt betydelige bonusser i en tid, hvor TV 2 ifølge eget udsagn har kæmpet for sin overlevelse og har fyret over 230 medarbejdere. Ministeren bedes oplyse, hvor store bonusser der er udbetalt, og om ministeren mener, at det er rimeligt set i lyset af TV 2's økonomiske situation.

 

Svar:

Jeg har anmodet TV 2/DANMARK A/S om bidrag til besvarelse af det stillede spørgsmål. TV 2/DANMARK A/S har bl.a. oplyst følgende, jf. vedlagte bilag:

 

”Bonusprogrammet for TV 2s ledergruppe blev indført i foråret 2007. Dette år var der ingen almindelige lønforhandlinger. I 2007 blev der udbetalt samlet 1,9 mio. kroner til ledergruppen. I 2008 blev der udbetalt samlet 1,3 mio. kroner.

 

Bonus for 2008 er udbetalt, da denne har været en del af de aktuelle medarbejderes lønpakke. I forbindelse med lønforhandlingerne for 2009 er bonusprogrammet afskaffet, idet direktionen fandt, at ordningen ikke har virket efter hensigten.

 

Det skal bemærkes, at TV 2s salgsledere fortsat har bonusordninger, hvilket er helt almindeligt på mediemarkedet. Bonus til salgsledere udgør i alt 0,5 mio. kroner.

 

Direktionen har individuelle bonusaftaler. TV 2 bestyrelsens formandskab har gennemgået direktionens kontrakter nøje, idet de oprindeligt var udformet uhensigtsmæssigt. Herunder indeholdt adm. direktør Merete Eldrups ansættelseskontrakt en garanteret bonus på i alt 500.000 kroner for 2008. Det er aftalt, at der udarbejdes ny ansættelseskontrakt for 2009, hvor udbetaling af bonus gøres afhængig af koncernens resultater. Der er samlet udbetalt 750.000 kroner til direktionen for 2008 (incl. det garanterede beløb til Merete Eldrup). ”

 

Herudover anføres det af TV 2, at det overordnet er opfattelsen, at udbetalingen af bonus i 2008 ikke kan kædes sammen med TV 2’s nuværende økonomiske situation, idet der er tale om aftaler med medarbejdere, som TV 2 er kontraktligt forpligtet til at overholde.

 

Jeg tager TV 2s redegørelse til efterretning og konstaterer samtidig med tilfredshed, at TV 2’s bestyrelse har taget problemstillingen op.

For god ordens skyld skal jeg imidlertid afslutningsvist henlede opmærksomheden på, at jeg som kulturminister ikke kan blande mig i selskabets forretningsmæssige dispositioner, idet den overordnede ledelse henhører under bestyrelsen, ligesom den daglige administrative og økonomiske ledelse henhører under direktionen.