Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

3. februar 2009

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 66 vedrørende softwareudvikling til håndholdt og bærbart modtageudstyr stillet af Folketingets Kulturudvalg den 19. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S) og Karin Nødgaard (DF).

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 66

Vedrørende softwareudvikling til håndholdt og bærbart modtageudstyr.

 

Skrivelse af  19. januar 2009.

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 16. januar 2009 fra Martin Gerup, Roskilde, og herunder oplyse, hvorvidt der er taget initiativer i denne sag, samt om Martin Gerups forslag om undertekstningssystem kan gennemføres.

 

Svar:

Jeg har anmodet TV 2/DANMARK A/S og DR om bidrag til besvarelse af det stillede spørgsmål.

 

TV 2/DANMARK A/S har på den baggrund oplyst, at:

”TV 2s udsendelsesvirksomhed er baseret på standarder, der er godkendt af europæiske standardiseringsinstitutter.

 

Med hensyn til undertekstning drejer det sig om standardiseringsinstituttet ETSI og de for undertekstning af ETSI godkendte DVB-standarder.

 

Disse standarder er globalt kendte af udstyrsfabrikanterne. Desuagtet markedsføres der mobilt udstyr, som ikke er indrettet til at håndtere alle elementer af det tv-signal TV 2 udsender.

 

Da TV 2 som broadcaster efterlever de alment godkendte europæiske DVB-standarder, bør det ikke herudover påhvile broadcasterne at supportere den mangfoldighed af håndholdt og bærbart modtageudstyr, som tredjepart har markedsført uden at efterleve alle elementer i DVB-standarden. Herudover ville et sådant krav være praktisk umuligt at opfylde.”

 

DR oplyser tilsvarende, at:

”DRs og TV 2s digitale udsendelser på DTT-nettet følger åbne, europæiske standarder og er i overensstemmelse med de anbefalinger, der i øvrigt anvendes i de nordiske og andre europæiske lande. Det har resulteret i, at der på det danske marked findes et meget stort udvalg af digitale tv-modtagere og set-top bokse, der fungerer fuldt tilfredsstillende med de udsendte signaler.

 

Ud over modtagelse med digitale tv-modtagere og set-top bokse er det også muligt at modtage signalet på digitale tunere i form af indstikskort eller USB-enheder, der kan anvendes på PC’er eller MAC. Sammen med disse enheder anvendes forskellige typer software. De forskellige fabrikater software har forskellige egenskaber, som f.eks. kan betyde, at nogle typer software ikke understøtter undertekster og tekst-tv, som det udsendes på det danske DTT-net. Det er den enkelte producents valg hvilke standarder, der skal understøttes.

 

Da der i almindelig handel findes software til både Windows pc’er og MAC, som understøtter undertekster og tekst-tv, anser DR det ikke for en public service opgave at udvikle særlig software.”

 

TV 2/DANMARK A/S’ og DRs oplysninger giver mig ikke anledning til bemærkninger.