Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

3. februar 2009

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 64 (Alm. del), vedrørende Gladsaxe Ny Teater, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 13. januar 2009.

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 64

(Alm. del), vedrørende Gladsaxe Ny Teater

Skrivelse af 13. januar 2009

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes kommentere teaterdirektør Kasper Rostrups, udtalelse om, at

teatrets økonomiske vanskeligheder skyldes, at teatret ikke kan drives for det

offentlige støttebeløb alene, og at finanskrisen er kommet i vejen for teatrets

mulighed for at få erhvervslivets støtte: "Alle kattelemme [i erhvervslivet] er lukket

nu, fordi man passer på sine penge, og det kan ikke lade sig gøre at drive

teatret for de fire mio. kr., vi får i offentlig støtte" (Ritzaus Bureau den 8. januar

2009), og redegøre for, om finanskrisen ikke kræver, at kulturministeren hurtigt

etablerer en nødpulje til truede kulturinstitutioner.

 

Svar:

 

Egnsteatrene finansieres altovervejende gennem offentlige tilskud og billetsalg, mens indtægter fra sponsorater generelt spiller en meget lille rolle for økonomien. Fundamentet for teatrenes økonomi er en flerårig egnsteateraftale, der sikrer et kommunalt tilskud, der sammen med de forventede billetindtægter er tilstrækkeligt stort til at finansiere driften.

 

Det må forventes, at finanskrisen vil kunne betyde, at det bliver vanskeligere at opnå sponsorindtægter, men dette vil generelt have mindre betydning for egnsteatrenes økonomi. Sponsorater udgjorde i sæson 2007/08 mindre end 3 % af egnsteatrenes indtægter.

 

Gladsaxe Ny Teaters særlige problem er, som det fremgår af teaterchefens udtalelse, der er i citeret i spørgsmålet, at teatret efter teaterchefens vurdering ikke kan drives for det offentlige støttebeløb alene, kombineret med svigtende billetsalg til en af teatrets forestillinger i 2008. Det er min vurdering, at det også før finanskrisen var meget vanskeligt at drive et egnsteater i en sådan situation.

 

Men der er ikke på nuværende tidspunkt grund til at antage, at finanskrisen i almindelighed skaber væsentlige problemer for egnsteatrene.

 

Hvad angår en nødpulje til truede kulturinstitutioner, så er finansloven for 2009 som bekendt allerede vedtaget. Derfor vil midlerne til en eventuel nødpulje skulle findes på det allerede eksisterende kulturbudget. Det ville derfor blot skabe nye problemer for andre kulturinstitutioner. En evt. krisepulje må derfor indgå i overvejelserne for 2010 – og her vil det jo være af afgørende betydning, at kulturordførerne kan skabe opbakning i deres egne partier til at afsætte midler til et sådant formål.