Kommissorium for udvalg om

December 2008

 

Folkebibliotekernes rolle i vidensamfundet

 

Udvalget skal fokusere på fortsat udvikling af folkebibliotekerne i Danmark. Heri skal også indgå folkebibliotekernes samspil med øvrige biblioteker og relevante institutioner. Fokus skal være på bibliotekerne som et let tilgængeligt tilbud for alle.

 

Udvalget skal bygge videre på rapporten Fremtidens biblioteksbetjening af børn og især beskæftige sig med betjening af unge og voksne.

 

Udvalget skal vurdere folkebibliotekernes rolle i forhold til vidensamfundets udfordringer, globaliseringsstrategiens fokus på uddannelser, livslang læring og den samfundsmæssige sammenhængskraft.

 

Udvalget skal vurdere i hvilket omfang, der er basis for at etablere nye koncepter for en biblioteksbetjening, der imødekommer borgernes behov for oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet tæt på borgerne.

 

Udvalget skal ligeledes vurdere mulighederne for fortsat udvikling af traditionelle kerneydelser som litteraturformidling

 

Specifikt skal udvalget vurdere behovet for yderligere udvikling af bibliotekernes digitale infrastruktur og samspillet mellem digitale og traditionelle ydelser. Udvalget skal endvidere beskrive modeller for formidling af digital kulturarv og licensbelagte digitale medier og modeller for forskellige former for lærings- og inspirationsaktiviteter (f.eks. i forhold til læse- og it-svage borgere) i biblioteket. Udvalget skal ligeledes give eksempler på nye partnerskaber, herunder tværinstitutionelle samarbejder og forpligtende netværksdannelser. Endelig skal udvalget vurdere behovet for kompetenceudvikling hos bibliotekernes personale

 

Udvalget skal på baggrund af sine analyser fremsætte anbefalinger og forslag til, hvordan strategiens mål kan realiseres indenfor den gældende lovgivning og eksisterende arbejdsdeling mellem stat og kommuner. Udvalgets forslag skal være udgiftsneutrale.

 

Udvalget sammensættes efter udpegning, således at kulturministeren udpeger tre medlemmer, mens KL, Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekschefforeningen, Danmarks Forskningsbiblioteksforening, Centralbibliotekerne, Bibliotekarforbundet og Børne- og kulturchefforeningen hver udpeger et medlem.

 

Styrelsen for Bibliotek og Mediers direktør er formand for udvalget og styrelsen er udvalgets sekretariat. Udvalget skal have afsluttet sit arbejde primo 2010.

Â