Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
625233_0001.png
625233_0002.png
625233_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
15. december 2008
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 40 (Alm. del), Fordeling af det digitale signalfra Boxer i fællesantenneanlæg, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 3. december2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-22699-2
Side 2

Spørgsmål nr. 40

(Alm. del), Fordeling af det digitale signal fra Boxer i fællesantenneanlægSkrivelse af 3. december 2008.Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

Spørgsmål:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. november 2008 fra Curt Gotthardog Niels Bøgild Troelsen, Albertslund, jf. KUU alm. del - bilag 78, og herunder redegørefor årsagen til, at det digitale signal fra Boxer ikke kan leveres overantenneforeningernes antenneanlæg."

Svar:

Henvendelsen drejer sig dels om fordeling af digitale tv-programmer i fællesantennean-læg, herunder om fordeling af programmer fra Boxer TV, dels om seernes adgang til tv-udsendelser omkring kommunalvalget den 15. november 2009.Jeg kan indledningsvis oplyse, at det i henhold til radio- og fjernsynsloven påhvilerejere af fællesantenneanlæg at sikre, at der i anlægget sker en fordeling af de lyd ogbilledprogrammer, der spredes ved hjælp af radioanlæg af DR, TV 2/DANMARK A/S ogde regionale TV 2-virksomheder i medfør af lovens § 12, 31 og 38a, dvs. de pågældendeforetagenders public service-kanaler.Hvilke programmer der herudover fordeles i fællesantenneanlæg, er det op til ejerneselv at tage stilling til – evt. ved gennemførelse af afstemninger blandt de tilsluttedehusstande.Det fremgår endvidere af radio- og fjernsynsloven, at såfremt fordelingen af program-mer i fællesantenneanlæg sker i programpakker, skal samtlige pakker indeholde ”mustcarry”-programmerne. Det fremgår også, at der skal være mulighed for alene at købe enpakke, som enten alene indeholder ”must carry”-programmerne, eller som alene inde-holder disse programmer og andre programmer, for hvilke der betales en så begrænsetpris, at prisen for disse supplerende programmer alene udgør en begrænset del af densamlede pris for pakken.DR1, DR2 og TV 2 udsendes allerede i dag digitalt af DIGI-TV via det såkaldte MUX 1.Der er altså ikke tale om, at disse gratis kanaler leveres via Boxer TV, således som detfremgår af henvendelsen. Disse programmer kan modtages vederlagsfrit af alle hus-stande mv. Såfremt programmerne videredistribueres i fællesantenneanlæg, skal derske klarering af ophavsrettighederne mv. For så vidt angår DR1, DR2 og TV 2 samt enrække nabolands-tv-programmer sker rettighedsklareringen gennem fællesorganisatio-nen Copydan Kabel-TV.Det er ikke reguleret i radio- og fjernsynsloven, hvorledes fællesantenneanlæg forsynesmed de programmer, der fordeles i anlæggene. Det kan ske ved hjælp af egen antenne(almindelig antenne eller parabol) eller ved kabelfremføring fra en overordnet kabel-tv-
Side 3
distributør samt ved direkte indfødning i anlægget (såkaldt kabelfødt programvirksom-hed).Baggrunden for, at Boxer TV ikke er i stand til at signalforsyne fællesantenneanlægskyldes, at selskabet ikke har erhvervet videretransmissionsrettigheder fra tv-foretagenderne til programforsyning af fællesantenneanlæg mv.Såfremt fællesantenneanlæg ønsker at distribuere de programmer, der fordeles afBoxer TV via det jordbaserede sendenet, skal der således rettes henvendelse til de tv-selskaber, som har rettighederne til de pågældende programmer.For så vidt angår spørgsmålet om mulighederne for at modtage blandt andet udsendel-ser fra de regionale TV 2-virksomheder omkring kommunalvalget den 15. november2009 kan det afslutningsvis oplyses, at DIGI-TV har meddelt Kulturministeriet, at manforventer at blive færdige med opbygningen af sendenettet til tiden. Alle hovedsendereog størstedelen af hjælpesenderne vil ifølge det oplyste være på plads den 31. oktober2009 – og senest i løbet af natten mellem den 31. oktober og den 1. november. Der vilvære ganske enkelte undtagelser, men disse udestående hjælpesendere vil kun berøreen ganske lille del af befolkningen, og det vil dreje sig om 1-2 dage, før disse også er påplads. Endelig gør DIGI-TV opmærksom på, at omlægningen umiddelbart alene errelevant for de ca. 18 pct. af husstandene, som modtager tv med egen antenne.