Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

10. december 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 36 (Alm. del – bilag 59), Kunsthal Charlottenborg, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 21. november 2008.

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 36

(Alm. del - bilag 59 ), Kunsthal Charlottenborg

Skrivelse af   

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20. november 2008 fra kunstner-sammenslutningerne Corner, Grønningen, Den Gyldne, PRO og Transit, jf. KUU alm. del - bilag 59."

 

Svar:

 

I henvendelsen af 20. november 2008 fra kunstnersammenslutningerne Corner, Grønningen, Den Gyldne, PRO og Transit nævnes det, at der er tre kanaler for formidling af kunst i Danmark: 1.  Kunstnernes egne udstillinger 2. Kunsthistorikernes kuraterede udstillinger og 3.  Galleriejernes mere kommercielle formidling. Som jeg læser henvendelsen, er den underliggende påstand fra kunstnersammenslutningerne, at der med omlægningen af Charlottenborg er sket en begrænsning af kanal nr. 1, kunstnernes egne udstillinger, og dermed en ensretning af kunstlivet.

 

Jeg er ikke enig i denne underliggende påstand. Der er ingenting i den nuværende profil og bekendtgørelse for Charlottenborg, der udelukker kunstnersammen-slutningerne, blot skal deres udstillinger udvælges efter kvalitetskriterier, og efter om de passer med Charlottenborgs profil. Dette ligger i tråd med anbefalingen fra Karsten Ohrt-arbejdsgruppen i 2005. Det må nu være op til den siddende bestyrelse og direktion at tage nærmere stilling til, i hvilket omfang og på hvilke kvalitetsmæssige vilkår, kunstnersammenslutningerne fremover skal udstille på Charlottenborg.

 

Kunstnersammenslutningerne hævder endvidere i henvendelsen af 20. november, at der tidligere var et stort publikum til deres udstillinger på Charlottenborg, og at dette publikum vil vende tilbage, hvis kunstnersammenslutningerne igen fik mulighed for at udstille der. Til støtte herfor nævnes, at sammenslutningernes publikumstal tidligere lå på 40.000 om året for kun tre måneder om året, og at publikum nu følger sammenslutningerne på andre udstillingssteder f.eks. Sophienholm, hvor Corner senest har udstillet, samt Bornholms Kunstmuseum, hvor Grønningen p.t. udstiller.

 

Jeg synes det er overordentlig positivt, at kunstnersammenslutningerne har succes med udstillinger både på Sophienholm og på Bornholms Kunstmuseum. Men hvis vi ser på besøgstallene for Charlottenborg, så er de faktisk højere i 2008 – altså efter omlægningen - end i både 2004, 2005 og 2006. I 2008 var Charlottenborgs samlede besøgstal til dato på 39.796 gæster. Det er ganske pænt – også selvom det hører med til billedet, at Charlottenborg fik en særskilt bevilling til at tilbyde fri adgang til åbningsudstillingen primo 2008. I 2007 var Charlottenborg lukket pga. ombygning en stor del af året, hvorfor besøgstal herfra ikke er sammenlignelige. Hvis vi sammenligner med tidligere år, så er besøgstallet i 2008 højere end det samlede besøgstal var til kunstnersammenslutningernes udstillinger i både 2004, 2005 og 2006.  I de nævnte år lå sammenslutningernes samlede besøgstal på omkring 28.000. Når der i henvendelsen af 20. november tales om ”den tomhed, der nu råber fra rummene på Kunsthal Charlottenborg”, synes jeg derfor det hører med til billedet, at selv om besøgstallet til den aktuelle udstilling på Charlottenborg har været forholdsvis lavt, så har det bestemt ikke set sådan ud i hele året 2008. Tværtimod har besøgstallene været rigtig pæne i 2008.