Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

18. december 2008

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 32 (Alm. del), Kunstmuseernes økonomi, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 18. november 2008.

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 32

(Alm. del - bilag   ), Kunstmuseernes økonomi

Skrivelse af 18. november 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere artiklen fra Politiken den 13. november 2008:

"Nød må lære trængte museer at spinde ‑ igen", og herunder redegøre for,

hvordan den økonomiske situation er på museer som Statens Museum for

Kunst, Aros, Arken og Louisiana."

 

Svar:

Der er selvfølgelig alt mulig grund til at være taknemmelig for de private sponsorater til vore kunstmuseer. Men de private sponsorater finansierer kun en mindre del af kunstmuseernes dritsudgifter. Kulturarvsstyrelsen har beregnet, at de ikke-offentlige bidrag til de statsanerkendte museers driftsindtægter i 2006 lå på 7% i gennemsnit.

 

Sponsoraterne gives tit til indkøb af kunst eller udvalgte projekter og er derfor i langt mindre grad med til at sikre udgifterne til den daglige drift. Et sponsorat kan for eksempel betyde, at et kunstmuseum får mulighed for at erhverve særligt kostbare kunstværker eller at lave en ekstra særudstilling det år. Sponsorater er derfor en gevinst for kulturlivet, men de udgør sjældent en del af eksistensgrundlaget.

 

På grund af den offentlige støtte er kulturlivet i Danmark – i forhold til sponsorstøtte - langt mindre sårbart overfor konjunkturudsving, end vi ser det i flere andre lande, f.eks. USA.

 

Om statens bidrag til de i spørgsmålet nævnte fire store kunstmuseers økonomiske situation kan jeg oplyse, at Statens Museum for Kunsts finanslovsbevilling i 2007 udgjorde 77,7 mio. kr. Museet oppebar samme år 18,6 mio. kr. i sponsorindtægter.

 

Statens ordinære driftstilskud til Aros i 2007 udgjorde 21,3 mio. kr. Hertil kom et tilskud fra Århus Kommune på 6,9 mio. kr. Aros oppebar samme år 10,0 mio. kr. i ikke-offentlige tilskud.

 

Statens ordinære driftstilskud til Arken i 2007 udgjorde 29,1 mio. kr. Hertil kom et tilskud fra Ishøj Kommune på 2,0 mio. kr. Arken oppebar samme år 1,9 mio. kr. i ikke-offentlige tilskud.

 

Statens ordinære driftstilskud til Louisiana i 2007 udgjorde 29,1 mio. kr. Louisiana oppebar samme år 51,7 mio. kr. i ikke-offentlige tilskud, hvoraf 38,4 mio. kr. blev ydet til indkøb af kunst.

 

Der findes endnu ingen opgørelse over museernes ikke-offentlige tilskud i indeværende år.