Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
741280_0001.png
741280_0002.png
Finansministeren
J.nr. 09/02939-5
KUU alm. del – spørgsmål 279 vedr. sandstenshugning

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, hvorfor der angiveligt ikke ved sandstenshugning påKronborg Slot og på Frederiksborg Slot er brugt akademisk uddannede billedhug-gere ved rekonstruktion af udskiftede nedbrudte sandstensfigurer.

Svar:

Grundlaget for genskabelse af de pågældende naturstensfigurer er en afformningog efterfølgende en gipsafstøbning af eksisterende figurer. I nogle tilfælde er deneksisterende figur nedbrudt af vejr og vind på afformningstidspunktet, hvorfor detkan være nødvendigt, at foretage rekonstruktion – det vil sige at udbedre gipsaf-støbningen, hvor den er mangelfuld. Disse såkaldte rekonstruktionsarbejder udfø-res af akademisk uddannede billedhuggere. Genhugning af figurer foretages affagligt uddannede stenhuggere.På Kronborg Slot og Frederiksborg Slot har Slots- og Ejendomsstyrelsen frem tilde seneste år kun i begrænset omfang brugt akademisk uddannede billedhuggereved rekonstruktion af nedbrudte sandstensfigurer. De rekonstruktionsarbejder,der er foretaget ved akademisk uddannede billedhuggere, har især været koncen-treret omkring arbejderne med hovedportalerne på Frederiksborg Slot.Slots – og Ejendomsstyrelsen har skønnet dette forsvarligt set i lyset af, at de fore-tagne afformninger og dermed gipsafstøbninger, der er hugget efter, er i relativtgod stand. Det har været almindelig praksis gennem det seneste århundrede attage afstøbninger af figurer og figurelementer, inden stenens forvitring udviskedealle træk.Endvidere er stenhuggerarbejdet til nu blevet varetaget af stenhuggersvende, derhar arbejdet kontinuerligt med disse bygninger, hvorfor de på en naturlig mådehar kunnet opnå og vedligeholde kendskab til de to steders særegne billedsprog.Det kan i øvrigt oplyses, at Slots – og Ejendomsstyrelsen har i alt fire tilknyttedebilledhuggere, hvoraf tre er akademisk uddannede billedhuggere. I forbindelsemed udførelse af stenhuggerarbejder kan en akademisk uddannet billedhuggertillige fungere som konsulent. Slots – og Ejendomsstyrelsen gør i stigende grad
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
brug af akademisk uddannede billedhuggere som konsulenter i forbindelse medstenhuggerarbejder på Kronborg og Frederiksborg.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen