Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
KulturudvalgetChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
21. december 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 276 (alm. del) vedrørende privatkopierings-reglen i ophavsretslovens § 12 ift. opbevaring af materiale på en server hos serviceud-byderen, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 14. september 2009 efter ønske fraHanne Agersnap (SF).
Carina Christensen
J. NR. 2004-24667-2
Side 2
Spørgsmål nr. 276
(alm. del), vedrørende privatkopieringsreglen i ophavsretslovens § 12 ift. opbevaring afmateriale på en server hos serviceudbyderen.Skrivelse af 14. september 2009.Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Hanne Agersnap (SF).Spørgsmål:
”Er det muligt teknisk og juridisk at sikre, at optagelserne kun kan hentes fra denforbindelse/husstand hvor de er optaget?”Svar:
Jeg har anmodet IT- og Telestyrelsen om en udtalelse fsva. de tekniske aspekter afspørgsmålet. IT- og Telestyrelsen oplyser følgende:”Der er i nedenstående besvarelse lagt til grund, at spørgeren sigter til forbrugeresmulighed for at foretage individuelle optagelser af radio- eller tv-udsendelser og gemmedisse online – enten direkte eller ved senere overførsel. I den forbindelse, antages det, atspørgeren henviser til, at adgangen til disse optagelser kun bør kunne opnås af denbruger, som har foretaget pågældende optagelse.Hvorvidt det teknisk kan sikres, at optagelser af radio- eller tv-udsendelser udelukken-de kan hentes fra den husstand eller forbindelse, hvor den er optaget fra afhænger af enlang række forhold. Det er i den forbindelse afgørende, hvordan udsendelserne modta-ges, og hvordan de optages.Overordnet set vil der være to muligheder for at foretage optagelser i forhold til den ispørgsmålet opstillede mulighed. Enten kan det foregå ved, at optagelsen sker direktepå en fjerntliggende server, eller ved, at brugeren optager udsendelser lokalt hos sigselv og senere flytter optagelsen til lagring online.Ved en løsning, hvor brugere kan foretage individuelle optagelser af radio- og tv-udsendelser online direkte på en fjerntliggende server, vurderes udbyderens mulighedfor at begrænse brugernes adgang til optagelserne at være gode. Udbyderen vil i dettetilfælde have mulighed for at knytte de pågældende optagelser til et specifikt abonne-ment og/eller ip-nummer samt stille krav til brug af særligt udstyr.I dag findes endvidere flere muligheder for at optage udsendelser fra radio og tv lokalt ihjemmet. Dette kan blandt andet ske på harddiskoptagere eller på modtagerbokse medindbygget harddisk.Hvorvidt der med en udsendelse, der af brugeren optages på en sådan optager, er mu-lighed for at flytte denne til lagring med sikker adgang – eksempelvis online - afhængertypisk af brugerens udstyr, og hvorvidt der med dette udstyr er anvendt kopisikring
Side 3
(DRM – Digital Rights Management). En kopisikring er typisk tilknyttet datafilen tilden optagede udsendelse og er normalt ikke bundet til en specifik forbindelse ellerabonnement.Det er IT- og Telestyrelsens vurdering, at det i begge beskrevne situationer vil væreteknisk muligt at sikre, at optagelser kun kan hentes fra den forbindelse/husstand, hvoroptagelsen oprindeligt blev foretaget. Det er dog en forudsætning herfor, at adgangen tilmaterialet foregår under kontrol af en udbyder, hvortil et abonnement er tilknyttet.”Jeg kan henholde mig til svaret fra IT- og Telestyrelsen.For så vidt angår de juridiske aspekter af spørgsmålet kan jeg henvise til min besvarel-se af d.d. på spørgsmål 275 stillet af Folketingets Kulturudvalg den 14. september 2009.