Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

6. februar 2009

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 27 (Alm. del), vedr. en stigende tendens i antallet af positive dopingprøver i motionscentre, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 13. november. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 27

(Alm. del), vedr. en stigende tendens i antallet af positive dopingprøver i motionscentre.

Skrivelse af 13. november 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

" Ministeren bedes kommentere artiklen i Berlingske Tidende den 11. november

2008: "Flere motionister går i dopingfælden", og herunder kommentere hvordan

ministeren forholder sig til dopingomtalen, hvor der nævnes en stigende tendens,

og hele 23 pct. af de foretagede dopingprøver i motionscentre i 2008 har været

positive?"

 

 

Svar:

Doping blandt motionister er et stort problem. Danmark håndterer, som et af de få lande, denne problemstilling ved ikke blot at udarbejde oplysningsmateriale, men ved også at gennemføre dopingkontroller blandt motionister. Således har Anti Doping Danmark (ADD) siden 2004 gennemført dopingkontroller i kommercielle motions- og fitnesscentre. ADD tester derudover også motionister i klubber under Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Dansk Firmaidrætsforbund (DFIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI).

ADD har oplyst, at i perioden fra 2004 til 2007 er gennemsnitligt ca. 20% af kontrollerne fra de kommercielle motionscentre endt med en dopingovertrædelse, dvs. at udøveren enten har afgivet en prøve indeholdende spor af en dopingsubstans, eller at udøveren har nægtet at medvirke i dopingkontrollen. ADD har pointeret, at tallet ikke samtidigt er udtryk for, at 20% af motionisterne er dopede.

Jeg finder, at misbrug af doping blandt motionister har antaget et uacceptabelt omfang. Alt for mange motionister misbruger doping. Derfor skal antallet af misbrugere bringes ned og problemet med motionsdoping skal minimeres. Regeringen iværksatte i januar sidste år en handlingsplan til bekæmpelse af motionsdoping. Handlingsplanen har tre led:


Oplysningskampagnen er blevet finansieret i samarbejde mellem Kulturministeriet, Ministeriet for Sundhed, idrættens organisationer og Tryg Fonden, og blev igangsat 17. november 2008.

 

Jeg er overbevist om, at oplysningskampagnen og de to øvrige tiltag i regeringens handlingsplan kan bidrage til at vende udviklingen, så vi kan få minimeret antallet af dopingbrugere blandt danske motionister, og jeg vil følge udviklingen på området.