Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
748410_0001.png
748410_0002.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
28. oktober 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 264 (Alm. del), vedrørende hvorledes mini-steren begrebsmæssigt skelner mellem erhvervsstøtteordning og kunststøtteordning,stillet af Folketingets Kulturudvalg den 31. august 2009 efter ønske fra Mogens Jensen(S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-24547-19
Side 2

Spørgsmål nr. 264

(Alm. del), vedrørende hvorledes ministeren begrebsmæssigt skelner mellem erhvervs-støtteordning og kunststøtteordningSvar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mogens Jensen (S).

Spørgsmål:

"Som det fremgår af regeringens finanslovsforslag er vilkårene for en række bevillingerændret som led i Aftale om forårspakke 2.0, og disse bevillinger fastholdes i perioden2009-2015 på 2009- prisniveau.Ministeren bedes redegøre for årsagen til, at de berørte bevillinger er udvalgt til at høreunder Aftale om forårspakke 2.0, og hvorledes ministeren begrebsmæssigt skelnermellem erhvervsstøtteordning og kunststøtteordning."

Svar:

Beslutningen om at fastholde erhvervsstøtteordninger på 2009 prisniveau bygger påanbefalinger fremført i Skattekommissionens betænkning om ”Lavere skat på arbejde”.I betænkningen anbefales en nominel fastlåsning af dele af erhvervsstøtten som etfinansieringselement i en skattereform, der sænker skatten på arbejde. Skattekommis-sionen har som grundlag for denne indstilling taget udgangspunkt i en liste over er-hvervsstøtteordninger, der årligt afrapporteres på i regeringens årlige redegørelse omerhvervsstøtte udarbejdet af Økonomi- og Erhvervsministeriet.Tilskud, som ydes af Kulturministeriets bevillinger, er naturligvis primært kulturstøtte,men det udelukker ikke at tilskuddene i nogle tilfælde også kan være erhvervsstøtte.Derfor er en række af Kulturministeriets ordninger omfattet af en liste, som føres iØkonomi- og Erhvervsministeriet, over, hvilke støtteordninger som har en eller andenkarakter af erhvervsstøtte.Opgørelsen af erhvervsstøtte i redegørelsen bygger på de principper, der har væretanvendt i en årrække ved opgørelser af erhvervsstøtte. Der kan f.eks. henvises til opgø-relsen iErhvervsredegørelse 1999fra det daværende Erhvervsministerium. Denneopgørelse omfattede også ordninger på kulturområdet.Økonomi- og erhvervsministeriet oplyser, at tilskudsordninger med karakter af er-hvervsstøtte afgrænses som ordninger, hvorfra der direkte eller indirekte kan overføresstatslige midler til private virksomheder eller institutioner. Der skelnes ikke mellemkarakteren af de varer og serviceydelser, som virksomheden eller institutionen produce-rer. Institutioner, der med tilskud producerer kulturelle serviceydelser, er såledesindeholdt i opgørelsen.Jeg tillader mig i øvrigt at henvise til mine svar på spørgsmål S2974 og S2987.