Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
714126_0001.png
714126_0002.png
714126_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. august 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 256 vedrørende artikel på Radionyt.com omansøgning om programtilladelse og tilskud på baggrund af flere foreninger oprettet afen central radiooperatør, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 5. august 2009 efterønske fra Mogens Jensen.
Carina Christensen
J. NR. 2004-24394-4
Side 2

Spørgsmål nr. 256

Vedrørende kommentar til artikel på Radionyt.com om ansøgning om programtilladelseog tilskud på baggrund af flere foreninger oprettet af en central radiooperatør.Skrivelse af 5. august 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mogens Jensen.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Radionyt.com og redegøre for- om det er intentionerne i radio- og tv-loven at en central radiooperatør kan opretteflere foreninger i samme geografiske område for at opnå flere sendetilladelser og meretilskud- om ministeren vil lade Radio- og TV-nævnet undersøge artiklens udsagn?”

Svar:

Jeg har anmodet Styrelsen for Bibliotek og Medier, der er sekretariat for Radio- og tv-nævnet, om bidrag til besvarelsen. Styrelsen oplyser, at:”Ved behandling af ansøgninger om programtilladelser til lokalradio skal Radio- og tv-nævnet søge at sikre det enkelte lokale område en samlet programvirksomhed af alsidigkarakter, som efter Nævnets praksis også omfatter at sørge for, at disse offentligeressourcer bliver udnyttet så godt som muligt. De i artiklen særligt fremhævede nyestationer DKN, Glory-FM og Top-Radio var ved udbudsrunden 2009 de eneste ansøgeretil størstedelen eller hele den ledige sendetid på mange allerede delvist udnyttedefrekvenser. Hvis Radio- og tv-nævnet ikke havde tildelt programtilladelse til disseansøgere, var denne sendetid forblevet ledig.Ansøgerne DKN og Glory-FM havde i forbindelse med ansøgningerne indsendt megetkortfattede og overfladiske programbeskrivelser, som på trods af Styrelsens høringerikke blev uddybet yderligere. Derfor valgte Nævnet at tildele ansøgerne DKN og Glory-FM kun de sendetimer, hvor der ikke forelå andre ansøgere og desuden en i forhold tiløvrige tilladelser reduceret minimumssendetid (1/3 i stedet for de sædvanlige 2/3). Vedet senere udbud har Radio- og tv-nævnet derfor mulighed at udbyde den øvrige sende-tid, dvs. 2/3 af de tildelte timer, på ny.Reglerne i lokalradiobekendtgørelsen forudsætter, at tilladelsesindehavere, der har fåetudstedt tilladelse til den samme frekvens, skal indgå i et sendesamvirke og indrette sigmed hinanden uanset stationernes karakter. Den i artiklen problematiserede fremtidigedeling af frekvenser på baggrund af de nye tilladelser er derfor en konsekvens af degældende regler.
Side 3
Det lave antal programtilladelser til græsrodsradioer ved udbudsrunden 2009 er i øvrigtbegrundet i et meget lavt antal ansøgninger fra denne type stationer.Til anden del af spørgsmålet kan Styrelsen oplyse, at det efter den gældende radio- ogfjernsynslovgivning ikke er forbudt, at en central radiooperatør opretter flere foreningeri samme geografiske område og søger programtilladelse og tilskud for hver forening.Driftstilskud i henhold til lokalradiobekendtgørelsens kap. 5 kan dog alene ydes tilstationer der har bred kontakt til lokalsamfundet og beregnes på grundlag af stationensselvstændige programvirksomhed for maksimalt 15 timer ugentligt. For co-produktioner ydes kun delvis tilskud. Programmer, der udsendes af flere stationer, kankun opnå tilskud én gang af den station, der har produceret programmet.”Jeg skal henholde mig til styrelsens svar og anser det ikke for nødvendigt at lade Radio-og tv-nævnet undersøge artiklens udsagn yderligere.