Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

15. december 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 25 (alm. del), vedrørende kulturbevillinger, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 12. november 2008.

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 25

(alm. del),   

Skrivelse af 12. november 2008 

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

Vil ministeren med henvisning til medsendte oversigt redegøre for det kulturbevillingssystem, der er ved at blive opbygget ved hjælp af landdistriktsmidlerne fra EU, og herunder redegøre for, hvad ministeren har gjort for at sikre at kulturbevillinger fra landdistriktmidlerne koordineres med den øvrige kulturstøtte, herunder støttemidlerne til ”Kultur i hele landet”?

 

Svar:

 

Fødevareministeriets initiativ under landdistriktsprogrammet støtter kulturelle aktiviteter, som har til formål at fremme udviklingen i landdistrikterne. Det forudsættes, at der i vidt omfang deltager lokale aktører, og at aktiviteten vender sig til en bredere kreds af borgere i landdistrikterne.

 

Danmark og EU investerer i udviklingen af landdistrikter frem til 2013 via programmet, som har til formål at give befolkningen i landdistrikterne gode muligheder for at leve i og af landdistrikterne. Formålet er endvidere at støtte vækst, udvikling og beskæftigelse, give mere natur og bedre miljø og fremme livskvaliteten.

 

Kulturministeren har mulighed for under Lov om regionale kulturaftaler, at indgå frivillige kulturaftaler med kommuner. Kulturaftalerne indgås for at understøtte det lokale og regionale kulturpolitiske engagement. Aftalerne giver større lokal dispositionsfrihed og sætter samtidig fokus på regionale kulturpolitiske initiativer. Samtidig er målet at fastholde og udbygge den kulturpolitiske dialog mellem det statslige og det kommunale niveau og øge samarbejdet på tværs af de almindelige grænser mellem kommuner.

 

Puljen til kultur i hele landet skal videreudvikle og højne kvaliteten af kulturlivet over landet yderligere. Det skal ske gennem øget kulturpolitisk samarbejde, koordinering og arbejdsdeling om markante kulturinitiativer med høj kvalitet. Den støtter kulturprojekter særligt uden for hovedstaden, og specielt i tilknytning til kulturaftalerne. Puljen udmøntes i overensstemmelse med et bredt kulturbegreb.

 

FormÃ¥let med puljerne er, som det fremgÃ¥r af ovenstÃ¥ende, sÃ¥ledes forskellige.     Â