Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
714118_0001.png
714118_0002.png
714118_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. august 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 242 (alm. del), om svensk avisstøtte, stillet afFolketingets Kulturudvalg den 23. juni 2009 efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-24228-4
Side 2

Spørgsmål nr. 242

(alm. del), om svensk avisstøtteSkrivelse af 23. juni 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mogens Jensen (S).

Spørgsmål:

"Ministeren bedes redegøre for EU-kommissionens kritik af den svenske mediestøttesamt vurdere, hvorvidt denne kritik kan påvirke dansk mediestøtte, jf. avisartiklen”Svensk avisstøtte får hug af EU-kommissionen”, Berlingske Tidende, 18/6-09."

Svar:

I forlængelse af mit foreløbige svar kan jeg oplyse, at EU-Kommissionen formelt harforeslået Sverige at ændre reglerne om pressestøtte, så de opfylder EU’s statsstøttereg-ler.Kommissionen sætter ikke spørgsmålstegn ved pressestøttens formål – at fremmemediepluralismen – men mener, at det er nødvendigt at ændre reglerne for at undgåuforholdsmæssig konkurrenceforvridning.Ifølge Kommissionens pressemeddelelse af 17. juni 2009 om sagen finder Kommissio-nen, at den svenske pressestøtteordning – der bl.a. går ud på at støtte den næststørsteavis i en by for at fremme mediepluralismen – giver for høje beløb til anden-aviser i destore byer, uden at der sættes en øvre grænse i forhold til avisens samlede driftsom-kostninger.Kommissionen foreslår, at støttebeløbene til aviser med store oplag i store byer sættesned. I lyset af den nuværende finansielle krise og ordningens lange forhistorie kan engradvis sænkning af beløbene accepteres.Støtten til provinsaviser med høj- eller middel-udgivelsesfrekvens og aviser med lavudgivelsesfrekvens kan bevare det eksisterende støtteloft.Der foreslås en øvre grænse for de samlede drifstomkostninger, så støttens effekt somincitament og proportionaliteten sikres.Endelig foreslås det, at støtten begrænses tidsmæssigt til f.eks. 6 år, og at der efterføl-gende foretages en evaluering af støttens virkning på mediepluralismen og konkurren-ceforholdene, inden den kan fornys.Sverige har 3 måneder (med mulighed for forlængelse) til at svare. Hvis svaret er afvi-sende over for Kommisionens forslag, kan Kommissionen åbne en formel statsstøttesagmod Sverige.
Side 3
Med hensyn til spørgsmålet om en mulig påvirkning af dansk mediestøtte kan jeg kon-statere, at den svenske støtteordning afviger væsentligt fra den danske. Da vi på nuvæ-rende tidspunkt ikke kender svenskernes svar og derfor heller ikke kender sagensudfald, kan vi ikke vurdere, om den kan få indflydelse på den danske mediestøtte.