Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
703184_0001.png
703184_0002.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
26. juni 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 241 (alm. del), om leje af privatfly på hjem-rejsen fra Split, januar 2009, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 22. juni 2009 efterønske af Mogens Jensen (S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-24223-2
Side 2

Spørgsmål nr. 241

(alm. del), om leje af privatfly på hjemrejsen fra Split, januar 2009.Skrivelse af 22. juni 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mogens Jensen.

Spørgsmål:

"Ministeren bedes begrunde, hvorfor ministeren vælger at betale for et lejetprivatfly på hjemrejsen fra Split, januar 2009 – selvom der var købt regulæreflybilletter til turen – samt svare på, om ministeren finder det rimeligt at ladeKulturministeriet betale dyr leje for et privatfly, mens kulturinstitutioner rundt omi landet er i økonomisk krise og må spare."

Svar:

Spørgeren refererer til den fremstilling af sagen, som artikler i BT gav. Der er imidler-tid ikke tale om, at jeg, min forlovede og mine embedsmænd lejede et privatfly medhenblik på at komme tidligt hjem fra Kroatien. Den flyrejse, der er blevet omtalt iartikler i BT, var sammen med ca. 80 andre håndboldfans på et chartret fly, hvor mineembedsmænd havde fundet nogle ledige pladser.BT har efterfølgende beklaget den forkert fremstilling med følgende berigtigelse:”Det var forkert, da B.T. skrev, at kulturminister Carina Christensen brugte et privatflytil at flyve hjem fra håndbold VM i Split i Kroatien i januar. Hun havde derimod købtadgang til fem tomme pladser for godt 20.000 kr. på et fly med danske håndboldfans,der skulle hjem samme dag. Kulturministeriet havde selv flybilletter til et rutefly om -mandagen, der aldrig blev brugt. B.T. beklager fejlen.”Beslutningen om at tage tidligt hjem blev taget på baggrund af to forhold. For det førstetabte landsholdet semifinalen, hvorfor jeg som dansk kulturminister ikke havde nogenbegrundelse for at overvære den senere finale. For det andet havde jeg og mine medrej-sende mistet al vores bagage.Som følge heraf vurderede jeg, at det ville være mest hensigtsmæssigt at tage tidligthjem og passe mine ministerforpligtelser i Danmark i stedet for at blive i Kroatien.I artiklerne fremgår det også, at den ændrede hjemrejse skulle have betydet en merud-gift på ca. 20.000 kr. for Kulturministeriet. Dette er dog ikke tilfældet.Når der tages højde for refusion af de ordinære hjemrejsebilletter, sparede udgifter tilhotelovernatninger, forplejning samt time-/dagpenge, viser en beregning, at ministeriethar sparet ca. 5.000 kr. i forhold til den oprindelige planlagte rejse. Den ændrede hjem-rejse har således ikke affødt merudgifter for ministeriet.