Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
618634_0001.png
618634_0002.png
KulturministerietNybrogade 2
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
Tlf.FaxE-mailWeb
::::
1. december 2008
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 24 (Alm. del - bilag ingen), direktørstillingerpå Aarhus Teater, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 10. november 2008.
Carina Christensen
J. NR. 2004-22502-3
Side 2

Spørgsmål nr. 24

(Alm. del - bilag ingen), direktørstillinger på Aarhus TeaterSkrivelse af 10. november 2008Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Med henvisning til opslaget af to direktørstillinger, hhv. en administrativ direktør- ogen teaterdirektørstilling på Århus Teater, bedes ministeren redegøre for- hvordan hun vil sikre at Teaterlovens § 31, stk. 2, overholdes, da denne fastslår, atder ikke må gøres indskrænkninger i teaterlederens ret til frit og uafhængigt at træffeafgørelser om repertoire, engagement og øvrige kunstneriske spørgsmål, når der nuansættes to ligestillede direktører på Århus Teater som begge refererer til bestyrel-sen.- hvordan Teaterlovens § 31, stk. 2, kan overholdes såfremt direktørerne er uenige omde kunstneriske dispositioner?

Svar:

Teaterlovens tidligere § 31, stk. 2, nu § 31, stk. 3 (nummerering ændret ved L88 af 20.februar 2008) anvender i sin ordlyd ikke, som det fremgår af spørgsmålet begrebet”teaterlederen” men begrebet ”teaterledelse”, hvilket åbner mulighed for at teatre, sommodtager støtte efter Teaterlovens kap. 3-8 ansætter en teaterledelse bestående af éneller flere personer.Aarhus Teater er en selvejende institution. Bestyrelsen for teatret varetager – inden forde rammer, som er udstukket i teaterloven – ledelsen af teatret og har herunder kompe-tencen til at ansætte teaterledelsen.Ansættelserne af en kommende teaterledelse på Aarhus Teater vil i henhold til Teater-lovens § 31, stk. 1, skulle godkendes af den offentlige hovedtilskudsyder. I praksis vilgodkendelsen skulle gives fra Kunststyrelsen, der fører tilsyn med Aarhus Teater.Jeg har tillid, til at Aarhus Teaters bestyrelse på kompetent vis vil varetage sin rolleomkring direktøransættelserne samt skabelsen af en hensigtsmæssig opgave- og an-svarsfordeling mellem disse. Det fremgår da også tydeligt af de to stillingsopslag, at derer en deling af ansvaret. Det er teaterdirektøren, der har det kunstneriske ansvar forteatret i henhold til teaterloven, og det er den person, som skal bestride den nye direk-tørstilling, der vil få ansvaret for teatrets økonomi og administration. At der ansættes toligestillede direktører er ikke nyt i teaterverdenen, og det giver ikke i sig selv anledningtil bekymring.