Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
705718_0001.png
705718_0002.png
705718_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
3. juli 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 214 (alm. del), om tidsskriftsstøtte, stillet afFolketingets Kulturudvalg den 26. maj 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra EllenTrane Nørby (V).
Carina Christensen
J. NR. 2004-24065-3
Side 2

Spørgsmål nr. 214

(alm. del), om tidsskriftsstøtteSkrivelse af 26. maj 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Ellen Trane Nørby (V).

Spørgsmål:

Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med tipsbevillingens formål medtidsskriftsstøtten ("produktionsstøtte til danske kulturtidsskrifter"), at kun 56 pct. afbevillingen i 2006-2008 er udbetalt direkte til tidsskrifterne.

Svar:

Artiklerne i ugebrevet Søndag Aften handler om tilskud til almenkulturelle tidsskrifter.Tilskuddene til almenkulturelle tidsskrifter forvaltes af Kulturministeriets Tidsskrift-støtteudvalg og Styrelsen for Bibliotek og Medier yder udvalget sekretariatsbistand.Styrelsen oplyser følgende:”Produktionsstøtten er bredt defineret ud fra ønsket om at kunne imødekomme såmange af tidsskrifternes behov som muligt. Der er tale om både direkte og indirektestøtte fordelt på forskellige aktiviteter, men med det samme formål: At støtte de danskekulturtidsskrifter bedst muligt.Udvalget har besluttet at opdele bevillingen til tidsskriftproduktion i tre dele:1. Den direkte støtte til tidsskrifterne bevilget efter ansøgning. Her opgør ansø-gerne omkostningerne til produktion af tidsskriftet i form af udgifter til tryk-ning, distribution, honorar til redaktion og bidragsydere, markedsføring, lokale-udgifter og kommunikation.2. Tidsskriftstøtteudvalget driver tidsskriftværkstedet, som er et gratis tilbud tilalle, der arbejder med almenkulturelle tidsskrifter. Her ydes professionel hjælptil den tekniske del af produktionen.3. Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter modtager efter ansøgning bevillingertil en række aktiviteter, der har til formål at udbrede kendskabet til og fremmetilgængeligheden af danske kulturtidsskrifter via synliggørelse og formidling.Foreningen står for en stand på den årlige bogmesse i Forum, udgiver et katalogover danske kulturtidsskrifter og afholder kurser og seminarer: Aktiviteter, dertilgodeser kulturtidsskrifter i bred forstand.Det har været udvalgets vurdering, at ovennævnte tre aktiviteter var den bedste mådeat tilgodese tidsskrifterne behov. Udvalget holder øje med udviklingen på området ogjusterer løbende formål og kriterier.Tidsskriftværkstedet i Krystalgade er blevet drøftet i Tidsskriftstøtteudvalget igennem2008 med henblik på at træffe en beslutning om værkstedets fremtid. På baggrund af
Side 3
udvalgets drøftelser, et besøg i værkstedet og en brugerundersøgelse, besluttede udval-get på sit møde den 18. maj 2009 at nedlægge værkstedet pr. 31. december 2009. Be-grundelsen for beslutningen er, at der er forholdsvis få brugere i forhold til omkostnin-gerne ved at drive stedet, samt at den teknologiske udvikling i dag giver den almindeli-ge bruger flere muligheder billigere end tidligere (køb af lay-out-ydelser eller egenanvendelse af software). Udvalget har vurderet, at midlerne er bedre anvendt somdirekte støtte til kulturtidsskrifterne.”På baggrund af styrelsens oplysninger er det min opfattelse, at der ikke er uoverens-stemmelse mellem tipsbevillingens formål og udvalgets fordeling af bevillingen.