Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
695341_0001.png
695341_0002.png
695341_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
3. juni 2009
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 206 (KUU alm. del - bilag 254 ), Kopispær-ringer på dvd sammenholdt med retten til privatkopiering, stillet af Folketingets Kul-turudvalg den 12. maj 2009.
Carina Christensen
J. NR. 2004-23876-4
Side 2

Spørgsmål nr. 206

(KUU alm. del - bilag 254), Kopispærringer på dvd sammenholdt med retten til privat-kopieringSkrivelse af 12. maj 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28. april 2009 fra Henrik F.E. Andersen,Esbjerg Ø, jf. KUU alm. del - bilag 254.

Svar:

Bilag 254 omhandler samspillet mellem reglerne i ophavsretsloven om kopispærringer(§ 75 c) og privatkopieringsreglen (§ 12).Den 11. december 2002 vedtog et bredt flertal i Folketinget en ændring af ophavsretslo-ven. Lovændringen, der trådte i kraft den 22. december 2002, havde navnlig til formålat gennemføre EU-direktivet om ophavsret i informationssamfundet (det såkaldteinfosoc-direktiv) i dansk ret.Med lovændringen blev § 75 c (Infosoc-direktivets art. 6) indført i ophavsretsloven.Bestemmelsen beskytter tekniske foranstaltninger, hvilket bl.a. dækker kopispærringerpå henholdsvis fysiske cd’er og dvd-film. Reglen indeholder bl.a. et forbud mod omgåelseaf kopispærringer med henblik på kopiering.Ophavsretslovens § 75 c beskytter alene tekniske foranstaltninger, der har til formål atforhindre eller begrænse handlinger beskyttet af ophavsretsloven, herunder navnligkopiering. Privat afspilning af en dvd falder ikke inden for den ophavsretlige beskyttel-se. Kopispærringer, der forhindrer eller besværliggør afspilning og afvikling af cd’ereller dvd’er i privatsfæren, omfattes dermed ikke af beskyttelsen mod omgåelse afkopispærringer.I det omfang det er nødvendigt at omgå en kopispærring for eksempelvis at kunne se endvd-film eller lytte til en musik-cd i privatsfæren, vil dette dermed ikke være omfattetaf forbuddet. Det vil derimod ikke være tilladt at omgå en kopispærring med henblik påfremstilling af en kopi af dvd-filmen.I medfør af ophavsretslovens § 12 er det tilladt at tage en kopi af en dvd til personligbrug inden for en husstand. Dette gælder dog ikke, hvis dvd’en er udstyret med enkopispærring. Hvis dette er tilfældet, er det ikke tilladt at omgå kopispærringen for atfremstille kopien. Som nævnt ovenfor er det dog tilladt at omgå en kopispærring for atkunne se en dvd-film eller lytte til en musik-cd i privatsfæren.
Side 3
Folketinget har ifm. en ændring af ophavsretsloven i 2006 taget stilling til, om der varbehov for at indføre en ret til at omgå en kopispærring med henblik på at fremstille etbegrænset antal kopier til personlig brug.Et flertal i Folketinget vurderede, at dette hverken var muligt, nødvendigt eller hen-sigtsmæssigt.For det første følger det af infosoc-direktivets art. 6, stk. 1, at medlemsstaterne skalindføre en retlig beskyttelse mod omgåelse af tekniske foranstaltninger. Det betyder, atder ikke kan indføres en umiddelbar ret til omgåelse af tekniske foranstaltninger medhenblik på fremstilling af kopier til personlig brug. Derudover er markedet i en visudstrækning begyndt at erkende og finde løsninger på de problemer, der er i forhold tiltekniske foranstaltninger, ligesom de tekniske foranstaltninger, der faktisk anvendes afrettighedshaverne, i vid udstrækning tillader lovlig privatkopiering. Jeg kan i øvrigtoplyse, at langt den overvejende del af cd’erne på markedet sælges uden kopispær-ringer.På grund af ovennævnte betragtninger sammenholdt med det forhold, at Ophavsretsli-censnævnet ikke har behandlet sager omkring kopispærringer, ligesom der ikke harværet retssager på området, er det min opfattelse, at de danske regler på områdetfungerer hensigtsmæssigt.