Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
698858_0001.png
698858_0002.png
698858_0003.png
698858_0004.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
11. juni 2009
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 203 (alm. del), om forskning i foreninger,stillet af Folketingets Kulturudvalg den 11. maj 2009.
Carina Christensen
J. NR. 2004-23987-3
Side 2

Spørgsmål nr. 203

(alm. del), forskning i foreningerSkrivelse af 11. maj 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

Spørgsmål:

" Ministeren bedes oplyse ved hvilke institutioner i Danmark, der foregår forskningvedrørende foreningsliv, foreningsledelse, foreningers vilkår etc. samt oplyse navne påde mest fremtrædende forskere på området."

Svar:

Jeg har indhentet bidrag til besvarelsen fra Kulturministeriets Udvalg for Idrætsforsk-ning, som fremhæver følgende forskningsprojekter:De seneste års forskning i foreningsliv er sket inden for samarbejdet om den såkaldte’Frivillighedsundersøgelse’, som blev gennemført i 2004 som led i det internationaleforskningsprojekt ’The Johns Hopkins Comparative Nonprofit Sector project’. Undersø-gelsen blev finansieret af seks ministerier (Socialministeriet / Velfærdsministeriet,Kulturministeriet, Integrationsministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Sundhedsmi-nisteriet).Undersøgelsen omfattede a) en survey af befolkningens deltagelse i frivilligt arbejdemv., som seniorforsker Inger Koch-Nielsen og seniorforsker Torben Fridberg, Social-forskningsinstituttet, havde ansvaret for, b) en kortlægning af den frivillige, nonprofitorganisering, der bl.a. omfattede en stor spørgeskemaundersøgelse af foreninger i detdaværende Fyns Amt (omfattende alle typer af foreninger), som professor Bjarne Ibsen,Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet,havde ansvaret for c) samt en analyse af den frivillige sektors samlede økonomi, somprofessor Thomas P. Boje fra RUC havde ansvaret for.Undersøgelsens resultater er bl.a. publiceret i følgende bøger:1. Inger Koch-Nielsen, Lars Skov Henriksen, Torben Fridberg og David Rosdahl(2005). Frivilligt arbejde. Den frivillige indsats i Danmark. København. Social-forskningsinstituttet. 05:20, 2005.2. Thomas P. Boje og Bjarne Ibsen (2006): Frivillighed og nonprofit i Danmark –omfang, organisation, økonomi og beskæftigelse. Socialforskningsinstituttet.06:18, 2006.3. Thomas P. Boje, Torben Fridberg og Bjarne Ibsen (red.). Den frivillige sektor iDanmark – omfang, organisation, økonomi og beskæftigelse. Socialforskningsin-stituttet. 06:19, 2006.4. Bjarne Ibsen, Thomas P. Boje og Torben Fridberg (red.). Det frivillige Danmark.Syddansk Universitetsforlag.
Side 3
Dette forskningsprojekt indgår altså i det store internationale forskningsprojekt ’JohnsHopkins Comparative Nonprofit Sector Project’, der omfatter undersøgelser fra næsten50 lande, som giver muligheder for at sammenligne den frivillige sektors størrelse ogkarakter mellem landene.Forskningsprojektet har endvidere været knyttet til det af EU støttede projekt: CivilSociety and New Forms of Governance in Europe, som professor Thomas P. Boje fraRUC har ansvaret for. Projektet har omfattet en række konferencer og udgivelser afpublikationer med forskning om civilsamfund, frivillige sektor, social kapital mv.Undersøgelsen af foreninger fra 2004 gentages i øvrigt i 2009 med sigte på at belyse,hvilken betydning kommunalreformen har haft for foreningslivet. Ansvarlig for denneundersøgelse er Bjarne Ibsen i samarbejde med lektor Klaus Levinsen fra Institut forStatskundskab på Syddansk Universitet og ph.d. stipendiat Malene Ladegård Thøger-sen også fra Institut for Statskundskab. Foruden den nye kortlægning (registrering) afforeninger og efterfølgende spørgeskemaundersøgelse gennemføres også en mere kvali-tativt anlagt undersøgelse af ændringer i foreningerne som et resultat af kommunalre-formen (ph.d. projekt).Samarbejdet omkring dette forskningsmiljø har altså omfattet:Socialforskningsinstituttet (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd) medsærlig interesse for forskning i frivilligt arbejde;Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universi-tet, hvor det meste forskning i foreningsliv med særlig fokus på foreninger in-den for idræt og folkeoplysning finder sted. Se bl.a. følgende publikation, der eren opsamling af de seneste femten års forskning i idrætsforeningerne i Dan-mark: Bjarne Ibsen (2006): Foreningsidrætten i Danmark. Udvikling og udfor-dringer. Idrættens Analyseinstitut.Institut for Samfund og Globalisering på RUC, hvor internationale komparativeanalyser af den frivillige, nonprofit sektor er gennemført.Tilknyttet ovenstående gruppe har også været Lars Skov Henriksen fra Institutfor Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation på Aalborg Universitet. Hansforskning har koncentreret sig om frivilligt socialt arbejde og analyser af befolk-ningens deltagelse i frivilligt arbejde.Foruden ovennævnte kan følgende forskere og forskningsmiljøer, hvor der også erforsket i aspekter af foreningsliv, nævnes:Lektor Lars Torpe på Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universi-tet, der bl.a. forsker i medborgerskab, social kapital og foreninger. I 2002 gennemførtehan således en undersøgelse af foreningslivet i Aalborg, som følgende publikation base-res på: Foreningssamfundets sociale kapital : danske foreninger i et europæisk perspek-tiv. / Torpe, Lars; Kjeldgaard, Torben Aarhus: Århus Universitetsforlag, 2003. 87. Hanhar også gennemført en undersøgelse af foreningers brug af IT.
Side 4
Adjunkt Peter Aagaard, Institut for Samfund og Globalisering, RUC, der skrev ph.d.afhandling om ildsjæle i frivillige og kommercielle organisationer: Aagaard, P. (2007).Det unikkes dynamikker: De institutionelle mulighedsbetingelser bag den individuelleudforskning i professionelt og frivilligt arbejde. (Ph.D.-serie; 34). Frederiksberg: Copen-hagen Business School. Hans forsknings koncentrerer sig om institutionelle og ledel-sesmæssige sider af organisationer og deriblandt frivillige organisationer.Lektor Laila Ottesen, Institut for Idræt, Københavns Universitet, som har forsket ikvindelige ledere i den frivilligt organiserede idræt samt trænere i idrætsforeninger:Ottesen, Laila og Marianne Jensen (2007). Trænere i den frivillige idræt: en kvantitativundersøgelse af udvalgte træneres vilkår. Institut for Idræt, Københavns Universitet.Laila Ottesen har sammen med Gertrud Pfister og Ulla Habermann gennemført forsk-ningsprojektet Kvinder på toppen (2005) Kvinder på toppen – om kvinder, idræt ogledelse. Institut for Idræt, Københavns Universitet.Lektor Anders la Cour fra Copenhagen Business School, som bl.a. har forsket i ledelseaf frivillige sociale organisationer. Blandt publikationerne kan nævnes følgende: Cour,Anders la & Lindberg, Birgit V. (2006): Nye vilkår og ledelsesperspektiver I frivilligeorganisationer, i tidsskriftet ”LPF nyt om ledelse”, nr. 1, 9. årgang.