Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
688869_0001.png
688869_0002.png
688869_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
19. maj 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 202 (alm.del), vigtige begivenheder på lands-dækkende tv, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 7. maj 2009 efter ønske fra Mo-gens Jensen (S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-23666-9
Side 2

Spørgsmål nr. 202

(alm.del), vigtige begivenheder på landsdækkende tvSkrivelse af 7. maj 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mogens Jensen (S).

Spørgsmål:

"Ministeren bedes redegøre for EU-reglerne, der giver den danske stat mulighed for atsikre, at store kulturbegivenheder vises på landsdækkende tv således, at alle danskerefår mulighed for at overvære dem. Der henvises til Ritzau-telegram af 6. maj 2009:”Fodbold til alle er kulturkamp”."

Svar:

Direktivet om ”tv uden grænser” fik ved en revision i 1997 indført en bestemmelse omudnyttelse af tv-rettigheder til begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse.Bestemmelsen er videreført i det reviderede direktiv om audiovisuelle medietjenester.Direktivet fastslår, at et medlemsland kan vælge at opstille en liste over vigtige begi-venheder, som tv-stationer, der ikke kan ses af en betydelig del af befolkningen, og somer betalings-tv-stationer, ikke har ret til at sende med eneret. Det er således frivilligt,om et medlemsland ønsker at opstille en liste. Det er derimod obligatorisk, at et med-lemsland skal respektere andre landes lister.Vælger et medlemsland at opstille en liste over vigtige begivenheder, skal der vedtagesen række regler om procedurerne for udnyttelsen af rettighederne. Bl.a. skal der væretale om begivenheder – nationale eller internationale - der normalt følges af mangeseere, og det skal være begivenheder, som er organiseret af en organisation eller enperson, der har et til at sælge de rettigheder, der knytter sig til begivenhederne. Langtde fleste begivenheder af den art er sportsbegivenheder.Regelsættet skal desuden bl.a. omfatte bestemmelser om direkte eller forskudt trans-mission, og om begivenheden skal transmitteres i sin fulde udstrækning eller i uddrag.Ordningen skal godkendes af Kommissionen.Der har i Danmark tidligere været fastsat sådanne krav i en bekendtgørelse for om-kring 10 år siden. Ifølge bekendtgørelsen skulle DR og TV 2 have tilbud om at køberettigheder til begivenhederne på listen. Disse krav blev afskaffet med virkning fra2002 med henvisning bl.a. til den fair konkurrence på markedet og idrætsorganisatio-nernes mulighed for at tage markedspris for deres rettigheder.Ordningen gav i øvrigt ikke garanti for, at de omhandlede begivenheder faktisk blevvist i DR eller TV 2. For hvis de to tv-stationer ikke ønskede at købe rettighederne,
Side 3
havde ministeren af hensyn til tv-virksomhedernes selvstændighed ikke mulighed for attvinge dem.