Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
699015_0001.png
699015_0002.png
699015_0003.png
699015_0004.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. juni 2009
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 199 (Alm. del - bilag 242), Henvendelse fraDansk Kunstnerråd om kultur og udvikling, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 5.maj 2009.
Carina Christensen
J. NR. 2004-14978-66
Side 2

Spørgsmål nr. 199

(Alm. del - bilag 242), Henvendelse fra Dansk Kunstnerråd om kultur og udviklingSkrivelse af 5. maj 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28. april 2009 fra Dansk Kunstnerråd,jf. KUU alm. del – bilag 242.

Svar:

Dansk Kunstnerråds henvendelse indeholder følgende punkter:”1.

Udviklingslandene

Høringen gav en bred opbakning til at kulturdimensionen prioriteres højere og er enforudsætning for et effektivt udviklingssamarbejde. Vi skal i den forbindelse opfordre tilat kulturel mangfoldighed i fremtiden indarbejdes som et af bistandens tematiskehensyn, så det får en selvstændig tværgående prioritet. Det kan f.eks. ske som"Demokrati, menneskerettigheder, kulturel mangfoldighed og god regeringsførelse".Det er vigtigt at kulturel mangfoldighed placeres som et tema, der systematisk skalarbejdes med, ellers risikerer indsatsen at forblive tilfældig - afhængig af ildsjæle -eller instrumentel.

2. Det internationale/globale samarbejde - kulturindustriernes udvikling

Globaliseringspolitikken bør indebære at Danmark internationalt gør en proaktivindsats for kulturel mangfoldighed . Dette skal især foregå i EU og UNESCO/FNsystemet, og indsatsen skal forbedre de internationale rammebetingelser for atkulturindustrier udvikles så den kulturelle mangfoldighed tilgodeses. Dette aspekt ercentralt i UNESCO-konventionen om kulturel mangfoldighed, men indgår i megetringe grad i den hidtidige indsats og udmøntning af globaliserings-forliget, og er altfor fraværende i samarbejdet med udviklingslandene.

3. Medier og kulturinstitutioner i Danmark

De danske Public Service medier, især DR, har et særligt ansvar for den kulturellemangfoldighed. Både for at den globale mangfoldighed præsenteres til danskerne(også i prime time), og for at den danske mangfoldighed formidles og udvikles. Derbør udvikles et langt bedre systematisk samspil herom med medierne og stilles kravfra politisk side om handlingsplaner, som proaktivt arbejder for udviklingen afmangfoldigheden.Danske Kulturinstitutioner bør i deres daglige arbejde integrere UNESCOkonventionens intentioner og kunne redegøre for, hvorledes dette er gjort.

4. Grønland

Grønland er globalt et foregangsområde blandt oprindelige folk for kulturel
Side 3
mangfoldighed samtidig med at Danmark i udviklingssamarbejdet støtter oprindeligefolk. Danmark bør indgå et langsigtet samarbejde med Grønland om udviklingen afkapacitet for oprindelige folk verden over til at bevare og udvikle deres kulturellemangfoldighed. Danmark kan etablere nye positive samarbejdsflader med Grønlandom en fælles indsats i.f.t. konventionen om kulturel mangfoldighed.

5. Koordinering og samarbejde

Ovenstående indsatser forudsætter en god koordinering mellem de involveredeministerier. Vi skal opfordre til at folketinget klart udstikker hvorledes dennekoordinering skal foregå, og sikrer at det ministerium der bør foretage denoverordnede fælles koordinering, også er det ministerium der har de fornødneøkonomiske ressourcer og politisk indflydelse hertil.”
Ad. 1:Området hører under udviklingsministerens ressort, og jeg tillader mig derfor at henvi-se til udviklingsministerens svar på spm. 194 fra Udenrigsudvalget.Ad. 2:Kulturministeriet deltager aktivt i internationale sammenhænge, hvor der arbejdes påat udvikle de internationale rammebetingelser for kreative industrier. Det sker bl.a. viaarbejdet i EU, Nordisk Ministerråd og ikke mindst i UNESCO, hvor man er i gang medat udarbejde konkrete retningslinjer for implementeringen af konventionen om kulturelmangfoldighed.Pkt. 3De danske public service-stationer DR og TV 2 er allerede i dag underlagt public ser-vice-krav om, at de i det samlede programudbud skal tilbyde en bred samfundsmæssigdækning af Danmark og afspejle den mangfoldighed af kultur, livsopfattelse og levevil-kår, der er i de forskellige dele af landet. Stationerne er tillige forpligtet til i udsendel-sesvirksomheden at lægge særlig vægt på dansk sprog og dansk kultur.DR har endvidere allerede en public service-forpligtelse til at oplyse om internationaleforhold og andre kulturer. Således er DR i den aktuelle public service-kontrakt forperioden 2007-2010 forpligtet til at sikre et udbud af programmer og tjenester, derblandt andet formidler væsentlig samfundsinformation og bidrager til at styrke dan-skernes viden om og forståelse for internationale forhold samt andre kulturer og syns-punkter.Jeg tillader mig i den forbindelse at henvise til udviklingsministerens svar af 6. marts2009 på Udenrigsudvalgets spørgsmål nr. 102 om information om udviklingslandenesudvikling m.v. Af dette svar fremgår, at kulturministeren og udviklingsministeren nårdrøftelserne om den næste mediepolitiske aftale for perioden 2011-2014 - og i den for-bindelse DRs fremtidige public service-forpligtelser - indledes i 2010, vil se på mulighe-den for at give information om udviklingslandenes udvikling m.v. en mere ekspli-cit placering i public service-forpligtelserne.
Side 4
Jeg henviser i øvrigt til mit svar af 19. maj 2009 til Kulturudvalget på spm. 109, hvorafdet fremgår, at jeg vil gå i dialog med vores kulturinstitutioner om, hvordan vi kansamle de erfaringer institutionerne har på området og også få ideer til at gå nye veje,når der skal følges op på konventionen og rapporteres i 2011.Ad. 4:Jeg henviser til udviklingsministerens svar på spørgsmål 194 fra Udenrigsudvalget,hvori hun kommenterer samme spørgsmål.Ad. 5:Spørgsmålet er rettet til Folketinget.