Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
688919_0001.png
688919_0002.png
688919_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
19. maj 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 192 (alm. del) om fodbold i tv, stillet af Fol-ketingets Kulturudvalg den 5. maj 2009 efter ønske fra Magnus Heunicke (S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-23666-6
Side 2

Spørgsmål nr. 192

(alm. del) om fodbold i tvSkrivelse af 5. maj 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Magnus Heunicke (S).

Spørgsmål:

"Ministeren bedes oplyse, hvor mange procent af de danske hjem, der har mulighed forat se VM-kvalifikationskampen imod Sverige den 6. juni 2009 på tv, samt vurdere, omdenne begivenhed ikke netop meget præcist kommer ind under EU-Kommissionensdefinition af kriterier, hvoraf mindst to skal være opfyldt, for at de enkelte medlems-lande kan beslutte, at sportsbegivenheden skal vises på landsdækkende, gratis tv,nemlig begivenheder af særlig almen interesse for befolkningen, begivenheder der haren klar anerkendt og kulturel betydning som katalysator for kulturel identitet, begi-venheder som omfatter landsholdets deltagelse i en kamp af international betydningsamt begivenheder, der traditionelt har været vist på gratis fjernsyn, og der har tiltruk-ket et stort antal seere."

Svar:

Rettighederne til at vise kampen mellem Sverige og Danmark er ifølge en pressemedde-lelse fra Viasat købt af YouSee, Stofa, Viasat og TDC. Husstande med digitalt tv-signalfra en af de fire distributører får mulighed for at se kampen. Desuden oplyser Viasat, atkampen vil blive vist på flere sportsbarer og beværtninger, der køber sig adgang til atvise kampen. Distributørerne ønsker ikke at nævne det antal husstande, der får adgangtil kampen.Det er rigtigt, at den omtalte landskamp falder ind under de regler, som er fastlagt iEU-direktivet om ”tv uden grænser” og som er videreført i det reviderede direktiv omaudiovisuelle medietjenester. Direktivet giver mulighed for, at medlemslandene kanindføre krav om, at rettigheder til visning i tv af vigtige begivenheder skal tilbydes(næsten) landsdækkende ”gratis” tv-stationer – i de tidligere danske regler blev gratistv fortolket som alle kanaler, som modtageren ikke betalte særskilt for med over 25 kr.om måneden. Men det er vigtigt at pointere, at det ikke er et krav, at medlemsstaterneindfører en sådan ordning – det er en mulighed.Dertil kommer, at der ikke i EU-ordningen ligger et krav til, at disse landsdækkendegratis tv-stationer skal købe visningsrettighederne – de skal have dem tilbudt. Derligger derfor ikke nogen garanti i EU-reglerne for, at begivenheder som landskampealtid kan ses af hele befolkningen.
Side 3