Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

4. november 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 18 (alm. del - bilag 19), angående henvendelse fra Nyt Dansk Musikteater, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 23. oktober 2008.

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 18

(alm. del - bilag 19), vedrørende henvendelse fra Nyt Dansk Musikteater

Skrivelse af 23. oktober 2008.

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere hendelsen af 13. oktober 2008 fra Nyt Dansk Musikteater, jf. KUU alm. del – bilag 19".

 

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for Kunststyrelsen, der er sekretariat for Kunstrådet.

 

Styrelsen oplyser følgende:

 

”Nyt Dansk Musikteater har i 10 år produceret en række nye danske musicals, der har turneret i hele Danmark. Den seneste forestilling ”Lyset over Skagen” om Skagensmalerne skal i det kommende år turnere i de nordiske lande. Samtidig har teatret premiere på en ny produktion ”Stjernernes Nat” om astronomen Ole Rømer.

 

Teatret har indledt et samarbejde med 3 kommuner, Frederikshavn, Skive og Syddjurs om de kommende års premierer. Kommunerne har bidraget med midler til forprojekter.

 

Teatret oplyser nu, at det mangler 3 mio. kr til at kunne fortsætte sit virke og beder staten om et engangsbeløb på 2 mio. kr. Århus Kommune anmodes om det resterende beløb.

 

Kunstrådets Musikdramatiske Udvalg har modtaget flere ansøgninger fra Nyt Dansk Musikteater.

 

I 2006 søgte teatret udvalget om tilskud til produktionen ”Lyset over Skagen”  til sæson 2007/2008, men fik afslag med henvisning til ”at udvalget med det store antal ansøgninger sammenholdt med de tilskudsmidler, der er til rådighed, har begrænsede muligheder for at imødekomme de mange gode ansøgninger, udvalget modtager”.

 

Styrelsen har ikke modtaget ansøgning vedrørende den nye forestilling om Ole Rømer.

 

Teatret har i sæson 2008/2009 af Kunststyrelsen modtaget et samlet formidlingstilskud (tdl. billetkøbsordningen) på 216.000 kr. til nedsættelse af billetprisen.

 

Efter ansøgning har Refusionsudvalget i 2005 godkendt forestillingerne ”Peter Sabroe - man skulle dø en sommerdag” og ”Den Blå karrusel” som professionelt teater. Forestillingerne er godkendt som opsøgende voksenteater. Refusionsudvalget godkender børne- og voksen opsøgende forestillinger som professionelt teater med henblik på, at kommuner kan få 50% statsrefusion ved køb af godkendte forestillinger, jf. Teaterlovens § 25.

 

En mere langsigtet løsning kunne være, at teatret undersøger muligheden for at blive egnsteater i samarbejde med en eller flere kommuner. Her er ansøgningsfristen 1. april 2009 for nye egnsteateraftaler, der træder i kraft i 2010”.

 

Det skal præciseres, at Kunststyrelsen ikke har modtaget ansøgning om produktionsstøtte til forestillingen ”Stjernernes Nat” om Ole Rømer, men at man har modtaget og imødekommet ansøgning om formidlingstilskud til forestillingen.

 

Jeg henholder mig til Kunststyrelsens svar.