Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
676606_0001.png
676606_0002.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
30. april 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 173 (alm. del), vedr. Videnskabsministerietsbibliometriske forskningsindikator, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 16. april2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Frahm (SF).
Carina Christensen
J. NR. 2004-23797-2
Side 2

Spørgsmål nr. 173

(alm. del), vedr. Videnskabsministeriets bibliometriske forskningsindikatorSkrivelse af 16. april 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Pernille Frahm (SF).

Spørgsmål:

"Med henvisning til artikel i Politiken den 15. marts 2009 "Forvarsel. Er det slutmed at forske på dansk?" bedes ministeren redegøre for, om Kulturministeriethar tænkt sig at følge indstillingen i ministeriets "Forskningsstrategi forKulturministeriets område" om at benytte Videnskabsministeriets bibliometriskeforskningsindikator, når Videnskabsministeriet i den påtænker at favorisereartikler og bøger redigeret af udlændinge uden kendskab til dansk kultur ogsamfundsforhold i stedet for at artikler og bøger bliver redigeret af danskeredaktører med det højeste kendskab hertil."

Svar:

Indledningsvis skal det præciseres, at anbefalingen i forskningsstrategien for Kultur-ministeriets område ikke er, at ministeriets institutioner skal benytte den bibliome-triske forskningsindikator, som er et redskab, der skal benyttes på Videnskabsministe-riets institutioner til fordeling af bevillinger. Der er ingen planer om at implementerenoget lignende på Kulturministeriets område.Forskningsstrategiens anbefalinger går i stedet på, at Kulturministeriets forskningsin-stitutioner deltager i den fortsatte udvikling af den bibliometriske registrering medfokus på de erfaringer, som humaniora og beslægtede områder gør sig, i forlængelse af,at ministeriets forskningsinstitutioner allerede har deltaget i det hidtidige udviklings-arbejde.Kulturministeriet ser positivt på denne anbefaling. Ministeriets forskningsinstitutionerbenytter i vid udstrækning de samme publikationskanaler som den humanistiske forsk-ning på universiteterne. Samtidig deltager biblioteksinstitutionerne som centrale aktø-rer i formidlingen af forskningspublikationerne. Således kan ministeriets institutionerbåde bidrage med relevante erfaringer og erhverve værdifuld indsigt ved at deltage i detfortsatte udviklingsarbejde.