Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
679224_0001.png
679224_0002.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
6. maj 2009
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 170 (alm. del), om initiativer for personermed behov for ledsager eller tegnsprogstolk i forbindelse med teater-, biograf- og sta-dionsbesøg, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 16. april 2009 efter ønske fra BennyEngelbrecht (S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-23799-2
Side 2

Spørgsmål nr. 170

(Alm. del), om initiativer for personer med behov for ledsager eller tegnsprogstolk iforbindelse med teater-, biograf- og stadionsbesøg.Skrivelse af 16. april 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål:

"Vil ministeren oplyse, hvilke initiativer ministeren mener, der er behov for, når detskal sikres, at personer med behov for ledsager eller tegnsprogstolk (eller anden formfor støttet kommunikation) kan medtage deres ledsager og/eller tegnsprogstolk m.v.uden merudgift, som følge af kompensationsprincippet i dansk handicappolitik, når devælger at være tilskuer på/i stadions, teatre, biografer m.v.?"

Svar:

Kulturministeriet tog allerede i 2000 initiativ til, at personer med behov herfor gratiskan medbringe en ledsager/tegnsprogstolk på Kulturministeriets statsinstitutioner.Imidlertid er mange kulturinstitutioner ikke statsinstitutioner og er derfor ikke omfat-tet af ordningen. Men for at afklare spørgsmålet om tegnsprogstolkning på disse institu-tioner deltager Kulturministeriet derfor i Indenrigs- og Socialministeriets udrednings-arbejde omkring en tolkeordning for døve. Det er forventningen, at udvalgsarbejdet vilklarlægge, til hvilke formål personer med hørehandicap kan medbringe tegnsprogstol-ke.Der er generelle regler om ledsagerordninger for unge og voksne, som giver mulighedfor at deltage i aktiviteter uden for hjemmet efter eget valg. Dette lovområde henhørerimidlertid under indenrigs- og socialministeren, som jeg derfor må henvise til.Jeg kan endelig henvise til Undervisningsministeriets Folkeoplysningslov, som givermulighed for tilskud til handicappede personers deltagelse i folkeoplysende virksomhed,herunder idrætsaktiviteter.