Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

10. november 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 15 (alm. del), om diskussionspapir vedrørende public service og public access, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 17. oktober 2008 .

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 15

(alm. del), om diskussionspapir vedrørende public service og public access  

Skrivelse af 17. oktober 2008

 

Svar til folketingsmedlem Per Clausen (EL) fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

"Ministeren bedes kommentere vedlagte opsamlende diskussionspapir vedr. Public Service og Public access."

 

Svar:

 

I diskussionspapiret, som er udarbejdet på baggrund af Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationers, SLRTV, høring den 18. september 2008, fremføres, at hovedproblemet i regeringens mediepolitik er, at regeringen ikke skelner mellem kommercielle- og ikke-kommercielle medier  i bl.a. lovgivningsmæssig henseende.

 

Videre anføres, at det for at sikre reel ytringsfrihed er væsentligt at opbygge en struktur, hvor de kommercielle tv-stationer ikke får bestemmende indflydelse over, hvilke udsendelser ikke-kommercielle stationer skal sende, og hvornår de skal sendes. I den forbindelse peges på, at tilskud ikke bør tildeles af en kommerciel interessent.

 

Endelig er der i diskussionspapiret et bud på indholdet i en generel public service-lov, som tager højde for ovenstående forhold. Det foreslås, at public service-loven indarbejdes i loven om radio- og fjernsynsvirksomhed.

 

For så vidt angår den manglende skelnen mellem kommercielle og ikke-kommercielle medier kan jeg oplyse, at det er ukorrekt, at der ikke foretages denne skelnen. Jeg kan f.eks. pege på tilskudsordningen for ikke-kommercielle lokal-radio- og tv-stationer, som administreres af Radio- og tv-nævnet. Jeg kan også henvise til medieaftalen for 2007-2010 og til tillægsaftalen for 2008 om replanlægning af frekvensanvendelsen på FM-båndet, hvor der ligeledes sondres mellem kommercielle og ikke-kommercielle stationer.

 

For så vidt angår de kommercielle tv-stationers indflydelse på de ikke-kommercielle mediers sendevirksomhed kan jeg oplyse, at partierne bag den mediepolitiske aftale for 2007-2010 den 11. juni 2007 traf beslutning om, at det er Radio- og tv-nævnet som tager stilling til, hvilke ikke-kommercielle lokal-tv-stationer der skal kunne sende digital-tv i MUX 1. I de igangværende mediepolitiske forhandlinger drøftes, hvilke prioriteringsprincipper der skal ligge til grunds for Radio- og tv-nævnets tildeling af programtilladelser for at sikre det enkelte lokale område en samlet programvirksomhed af alsidig karakter. For så vidt angår fordelingen af tilskud til de ikke-kommercielle medier er der ikke lagt op til at ændre på det forhold, at tilskud fordeles på grundlag af de lokale stationers ansøgninger.

 

For så vidt angår forslaget til en generel public service-lov kan jeg oplyse, at de enkelte punkter i forslaget indgår i de igangværende mediepolitiske forhandlinger, idet der dog ikke er planer om at genindføre ”must carry”-forpligtelserne på lokal-tv-området.