Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

10. november 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål 14 (alm. del), angående debatindlæg fra Jan Thielke, formand for Danske skønlitterære forfattere, om forfatteres dalende indtjening, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 17. oktober 2008.

 

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 14

(alm. del),   

Skrivelse af 17. oktober 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes kommentere vedlagte debatindlæg fra Jan Thielke, formand for Danske skønlitterære Forfattere, om forfatteres dalende indtjening i Politiken 10. oktober 2008.

 

Svar:

 

Debatindlægget refererer til rapporten fra det bogudvalg, der blev nedsat i 2007 og som afleverede sin rapport 1. oktober 2008, Rapport fra bogudvalget 2007-2008.

Jeg har spurgt Styrelsen for Bibliotek og Medier, der var sekretariat for udvalget, som oplyser følgende:

 

”Udvalgets kommissorium lyder:

”Udvalget om bogens kulturpolitiske situation skal overveje mulighederne for at etablere en forbedret statistikproduktion om bøger og bogmarked og fremkomme med anbefalinger herom.

På baggrund heraf skal udvalget give en generel analyse af bogens kulturpolitiske situation, særligt hvad angår bøgers tilgængelighed og udgivelsen af kvalitetslitteratur.”

 

Udvalgets arbejde skal primært ses på baggrund af liberaliseringen af bogmarkedet. Udvalgets fokus har været på de opgaver, kommissoriet udpeger, statistikindsamling og kvalitetslitteraturens tilgængelighed. På den baggrund og på baggrund af, at der ikke foreligger valide informationer om forfatteres levevilkår og på baggrund af, at udvalget ikke klart kunne afgrænse, hvad begrebet ”støtte til forfattere” omfatter, afviste udvalgets formand en iværksættelse af det arbejde, repræsentanten for Danske Skønlitterære Forfattere ønskede.”

 

Jeg henholder mig til svaret fra Styrelsen for Bibliotek og Medier.