Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
6. maj 2009
Hermed fremsendes det endelige svar på spørgsmål nr. 139 (alm. del), skattefradrag fordonationer til kulturinstitutioner, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 25. marts2009. Spørgsmål er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-21365-20
Side 2
Spørgsmål nr. 139
(alm. del), skattefradrag for donationer til kulturinstitutionerSkrivelse af 25. marts 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmål er stillet efterønske fra Mogens Jensen (S).Spørgsmål:
”Med henvisning til svar på spm. S 1660: Hvad er ministerens holdning til, at revisor ogpartner i Deloitte John Menå vurderer, at "det er stadig ret besværligt at give gaver tilmuseerne og få sit skattefradrag. Man skal både tjekke, at kulturinstitutionen fåroffentlig støtte - virksomheder risikerer at hænge på en driftsregning, hvis de donererpenge til udvidelser - og donerede værdier skal vurderes, inden de kan gives", og atskattefradragsreglerne derfor spænder ben for virksomheders lyst til at dondere, jf.artiklen "Kunstfradrag uden effekt" fra Børsen 13. marts 2009?”Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for skatteministeren, der har oplyst følgende:”Loven opstiller følgende krav, før der kan gives fradrag for gaven:1)Virksomheder kan fradrage pengegaver til kulturinstitutioner, der i det fore-gående år har modtaget offentligt driftstilskud2)Personer og virksomheder kan fradrage værdien af gaver i form af kunstvær-ker samt kultur- og naturhistoriske genstande til kulturinstitutioner, der i det foregå-ende år har modtaget offentligt driftstilskud.Alle kulturinstitutioner, der modtager statslig eller kommunalt driftstilskud, har mu-lighed for at blive omfattet af fradragsordningen.Der kan gives gaver til både driften og til anlæg. Gaven skal anvendes i kulturinstituti-onens kulturelle virksomhed. Derved undgås bl.a., at en fradragsberettiget gave kanmedføre konkurrenceforvridning mellem en kulturinstitution og en privat virksomhed.Alle skattepligtige kan få fradrag for gaver i form af kunstværker og kultur- og natur-historiske genstande til kulturinstitutioner. For gaver i form af kunstværker samtkultur- og naturhistoriske genstande fradrages gavens markedsværdi. Gavens mar-kedsværdi fastsættes af en af Kulturministeriet udpeget skønsmand. Skønsmandenshonorar betales af den kulturinstitution, der modtager gaven. Det er en betingelse forfradraget, at den pågældende kulturinstitution ønsker at modtage genstanden.Jeg finder ikke, at fradragsordningen er besværlig at anvende. Der er tale om en for-holdsvis enkel ordning. Især finder jeg det forholdsvis enkelt for en virksomhed at giveen pengegave. Betingelsen om, at det er driftstilskuddet i det foregående år, der er
Side 3
afgørende for fradragsretten, er netop valgt for at give virksomheden sikkerhed forskattefradraget på gavetidspunktet, og at undersøge, om institutionen har fået driftstil-skud, er en oplysning, som meget nemt kan fås.Anvendelsen af ordningen kan desuden ikke ses isoleret, men skal ses som et supple-ment til de andre skatteregler, der vedrører samspillet mellem erhvervsliv og andreskatteydere og kulturinstitutioner, herunder bl.a. fradrag for sponsorer.”Jeg henholder mig til skatteministerens svar.