Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
693936_0001.png
693936_0002.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg
DepartementschefenssekretariatFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 129:I brev af 30. april 2009 har Kulturudvalget efter ønske fra Pernille Frahm(SF) stillet mig følgende spørgsmål:
27. maj 2009
Spørgsmål 129:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. marts 2009 fra Car-sten Thrane, Søborg, jf. KUU alm. del – bilag 184.”
Svar (endeligt):I forlængelse af mit foreløbige svar af 4. maj 2009 på det stillede spørgs-mål skal jeg hermed vende tilbage med et endeligt svar.Undervisningsministeriets engagement i ungdomsorganisationernes akti-viteter foregår ved, at der anvendes 63,3 pct. af Undervisningsministeri-ets andel af tipsmidlerne til støtte af ungdomsformål, jf. § 6C, stk. 1, nr.1, i lov om visse spil, lotterier og væddemål.Puljen fordeles af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) efter reglerne i be-kendtgørelse nr. 1197 af 30. november 2006 om ydelse af tilskud til sam-fundsengagerende og foreningsengagerende ungdomsorganisationersamt retningslinjer for initiativstøtte (tilskudsbekendtgørelsen).Det af undervisningsministeren nedsatte Tipsungdomsnævn fører tilsynmed, om DUF følger de i tilskudsbekendtgørelsen fastsatte regler forfordeling af ydelser og tilskud til ungdomsorganisationerne.DUF er en interesseorganisation for Danmarks idébestemte og sam-fundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer. DUFs medlems-demokrati er alene reguleret ved DUFs egne vedtægter, der er vedtaget afden øverste myndighed, delegeretmødet, hvor de pt. mere end 70 med-lemsorganisationer er repræsenteret.
2DUF har oplyst, at DUFs styrelse hvert år godkender stemmevægtsfor-delingen, der efterfølgende bliver godkendt på årets delegeretmøde. Veddisse lejligheder har hverken styrelsesmedlemmer eller medlemsorganisa-tioner sat spørgsmålstegn ved rigtigheden i opgørelsen af antal delegere-de mv.Det følger af § 10 i tilskudsbekendtgørelsen, at DUF i særlige tilfældemed Tipsungdomsnævnets samtykke kan dispensere fra tilskudskriterierfor organisationer, der ikke opfylder disse, dog med undtagelse af af-grænsningen i bekendtgørelsens § 1, som fastlægger kredsen af de til-skudsberettigede organisationer og aktiviteter. Det er en forudsætningfor at opnå dispensation, at der foreligger særlige, objektive forhold fororganisationen.DUF har oplyst, at DUF med hjemmel i tilskudsbekendtgørelsens § 10har meddelt dispensation fra tilskudskriterierne i forhold til en rækkestøtteværdige organisationer. Dispensationerne er givet med Tipsung-domsnævnets godkendelse. Disse organisationer er kendetegnet ved atvære underlagt særlige objektive forhold, der gør, at de ikke kan leve optil alle krav i bekendtgørelsen. Ungdomsringen har siden 1992 haft ensådan dispensation.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder