Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

10. november 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 11 (alm. del), om programmer der kan være skadelige for børn, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 16. oktober 2008.

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 11

(Alm. del), Programmer der kan være skadelige for børn.

Skrivelse af 16. oktober 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

Vil ministeren kommentere nedenstående oplysninger om udsendelse af programmer på TV 2 og DR der kan være skadelige for børn, og herunder redegøre for gældende EU-regler, danske regler samt hvilken praksis TV-2 og DR anvender for at overholde EU-regler og dansk lovgivning.

 

"16. oktober 2008, 5:00

Det er ikke kun Danmarks Radio, der bevæger sig på kanten af det tilladelige, når det gælder programmer, der kan være skadelige for børn. Også TV2 må nu stå for skud.

Ifølge et EU-direktiv er det ikke nok at advare om programmer, der "kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling", hvis programmet sendes inden børns sengetid. Den slags programmer må ganske enkelt ikke sendes før klokken 21.

Men i et brev fra TV2-formand Lars Liebst til Radio- og tv-nævnet, som Ritzau har fået aktindsigt i, bekræfter Lars Liebst, at når TV2 på forskellige måder advarer mod programmer som "Anna Pihl", der sendes klokken 20, så dækker det netop over, at programmet ifølge TV2 "kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling".

- Og hvis TV2 selv er af den opfattelse, at nogle af de programmer, som er sendt klokken 20, kan skade børn, så er det i strid med EU's direktiv, siger formand for Radio- og tv-nævnet Christian Scherfig, der nu vil afkræve TV 2 en forklaring.

TV2's programdirektør, Palle Strøm, vil kigge på sagen, oplyser han."

 

Svar:

Den overordnede ledelse af bÃ¥de TV 2/DANMARK A/S (TV 2) og DR varetages af bestyrelsen. Det er derfor bestyrelsen, der har det overordnede programansvar, mens det daglige programansvar ligger hos den administrerende direktør for TV 2s vedkomemnde og hos generaldirektøren for DRs vedkommende.

 

Programlægningen pÃ¥ TV 2s og DRs kanaler henhører sÃ¥ledes under de respektive tv-stationers kompetence. Som kulturminister kan jeg derfor ikke blande mig i stationernes programlægning. Det er dermed op til TV 2 og DR selv at bestemme, hvilke programmer de ønsker at sende - naturligvis under forudsætning af, at de i public service-tilladelsen, henholdsvis public service-kontrakten, samt i de lovgivningen fastsatte forpligtelser er opfyldt.

 

For såvidt angår regler vedrørende beskyttelsen af børn er disse fastsat i bekendtgørelse nr. 1031 af 11. december 2003 om TV 2/DANMARK A/S’ programvirksomhed, bekendtgørelse nr. 1629 af 13. december 2006 om vedtægt for DR, jf. lov om radio- og fjernsynsvirksomhed §§ 38 b og 15, stk. 4, samt TV 2s public service-tilladelse og DRs public service-kontrakt. Heraf fremgår således, at tv-stationerne skal påse, at der ikke sendes programmer, som i alvorlig grad kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling. Desuden fremgår, at andre programmer, som kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling, ikke må sendes med mindre det ved valget af sendetidspunkt eller ved tekniske foranstaltninger sikres, at mindreårige i udsendelsesområdet normalt ikke ser eller hører udsendelserne. Når programmerne sendes i ukodet form, skal der forud for dem gives en akustisk advarsel, eller skal under hele deres varighed være markeret med et visuelt symbol, jf. bekendtgørelsens § 3.

 

Bekendtgørelserne gennemfører på dette punkt Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/36/EF af 30. juni 1997 om ændring af Rådets direktiv 89/552/EØF om samordning af visse love og administrative bestemmelser i medlemsstaterne vedrørende udøvelse af tv-spredningsvirksomhed (”tv-direktivet”).

 

Af direktivet fremgår det af artikel 22, at medlemsstaterne skal træffe passende foranstaltninger for at sikre, at tv-spredningsforetagender, som hører under deres jurisdiktion, ikke udsender programmer, som i alvorlig grad kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling. Endvidere fremgår det, at de pågældende foranstaltninger også skal anvendes på andre programmer, som kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling, med mindre det ved valget af sendetidspunkt, eller ved tekniske foranstaltninger sikres, at mindreårige i udsendelsesområdet normalt ikke ser eller hører udsendelserne. Endelig fremgår det, at der forud for de nævnte programmer skal sendes en akustisk advarsel, eller under hele deres varighed markeres med et visuelt symbol, hvis programmerne sendes i ukodet form.

 

For såvidt angår TV 2s og DRs praksis på området, har jeg indhentet bidrag fra tv-stationerne.

 

TV 2 oplyser blandt andet, at

 

”TV 2 er meget opmærksom på børns udvikling, når indholdet af et program besluttes og sendetidspunktet fastlægges.

 

NÃ¥r TV 2 vurderer, at et program indeholder scener, der af nogle mennesker opfattes som uhyggelige, advarer TV 2 via aftenens speaker.

 

Afgørende for denne vurdering er bl.a., om der i programmet forekommer scener, som indeholder erotiske billeder, vold, mennesker, der tydeligt og realistisk kommer alvorligt til skade, skræmmende og uhyggelige scener samt altid, hvis der forekommer synlig vold eller overgreb på børn.

 

Det beror på et kvalificeret skøn fra TV 2s side, om der skal bringes en advarsel.

 

Også sendetidspunktet for trailere overvejes nøje, når trailerne indeholder de omtalte scener.

 

De advarsler, som TV 2 bringer er derfor advarsler, TV 2 af egen drift vælger at bringe, og ikke advarsler, vi efter public service tilladelsen og ”tv-direktivet” er forpligtet til at udsende.”

 

Ligeledes oplyser DR, at

 

”…DR ikke sender programmer, der i public service kontrakten og tv-direktivets betydning (Rådets direktiv 89/552/EØF, som ændret ved direktiv 979/36/EF af 30. juni 1997 og direktiv 2007/65/EF af 11. december 2007) kan skade mindreårige.

 

Der er imidlertid tilfælde hvor DR vurderer, at programmet eller enkelte scener er uegnet for børn og derfor anbefaler, at børn under en vis alder ser programmet med en voksen.

 

Som det fremgår af DRs Årsrapport 2007 tager DR hensyn til børnene i programlægningen, bl.a. ved valg af sendetidspunkter. Dette gælder også for trailere for programmer. DR ser det som en del af sit ansvar at sikre forældrene et godt grundlag for at afgøre hvilke programmer, de ønsker, at deres børn skal se. Derfor har DR faste procedurer for varslinger, som beskrevet i DRs programetik:

 

Særligt i forhold til dramaserier kan det være vanskeligt for forældrene at gennemskue, hvad de kan forvente. Derfor er DR særlig omhyggelig med at guide seerne på dette område. Der anvendes et system af advarsler, som kommunikeres før udsendelsen og sikrer, at seerne ved, hvad de kan forvente. Eventuelle advarsler knyttes til programmet og vises også ved genudsendelser. DR har fire standardadvarsler forud for programmet:

 

DR vil understrege, at advarslerne ikke erstatter overvejelserne omkring, hvorvidt programmet er i tråd med DRs programetik, DRs værdier og DRs øvrige hensyntagen til børn.

 

DR kan overveje helt at undlade at bringe programmet, hvis det ikke er i overensstemmelse med DRs public service-værdier eller programetiske retningslinjer, eller vurderingen kan resultere i, at programmet omredigeres, eller at sendetidspunktet rykkes til et senere tidspunkt.

 

Der har hidtil ikke været situationer, hvor DR på baggrund af denne konkrete vurdering har fundet, at hensynet til børn burde føre til et ændret sendetidspunkt. DR har i stedet valgt at forsyne disse afsnit med en særlig akustisk advarsel.”

 

TV 2s og DRs oplysninger giver mig ikke anledning til bemærkninger. Desuden gøres opmærksom på, at det i henhold til radio- og fjernsynslovens § 40 henhører under Radio- og tv-nævnets kompetence at afgive udtalelse om TV 2s og DRs årlige public service-redegørelser. Herudover har Radio- og tv-nævnet i henhold til lovens § 44 a til opgave at føre tilsyn med TV 2s public service-programvirksomhed, påtale TV 2s eventuelle overtrædelsen af loven og bestemmelser fastsat i henhold til loven og vilkår fastsat i forbindelse med udstedelsen af tilladelsen, samt endelig at afgive indstillinger til kulturministeren om inddragelse af TV 2s public service-tilladelse.