Kulturudvalget 2008-09
KUU Alm.del
Offentligt
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
19. maj 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 108 (Alm. del - bilag 142 og 97), Kulturud-valgets og Udenrigsudvalgets høring den 4. februar 2009 om "Kultur og udvikling",stillet af Folketingets Kulturudvalg den 3. marts 2009.
Carina Christensen
J. NR. 2004-23454-2
Side 2
Spørgsmål nr. 108
(Alm. del - bilag 142 og 97), Kulturudvalgets og Udenrigsudvalgets høring den 4. febru-ar 2009 om "Kultur og udvikling"Skrivelse af 3. marts 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.Spørgsmål:
”Som opfølgning på Kulturudvalgets og udenrigsudvalgets høring den 4. februar 2009på Christiansborg om ”Kultur og udvikling” bedes ministrene kommentere vedlagte 10fokuspunkter fra udvalgenes opsamling på konferencen, og herunder klargøre ministre-nes indstilling til hvert punkt, jf. KUU alm. Del – bilag 142/URU alm. del – bilag 97 (sekompendiets næstsidste afsnit: Opsamling ved Troels Christensen (V) og Mogens Jen-sen (S): ”10 fokuspunkter fremover”).”Svar:
Punkt 1: ”Det skal overvejes at revidere Danidas Kulturstrategi fra 2002 og i en ny stra-tegi indarbejde UNESCO-konventionen om kulturel mangfoldighed og i forbindelsehermed søge inspiration i den svenske kulturstrategi fra 2006”.Udenrigsministerens kommentar:”De overordnede målsætninger og retningslinjer, der er indeholdt i den danske kultur-strategi fra 2002, er stadig gældende for det konkrete arbejde med kulturaspektet idansk udviklingspolitik. Elementerne i UNESCO konventionen om kulturel mangfol-dighed var allerede en del af den danske udviklingspolitik før konventionens vedtagelsepå UNESCO’s 33. Generalforsamling i 2005. Dette afspejles også i den danske kultur-strategi. Med udgangspunkt i de enkelte landes behov, ønsker, nationale planer ogprioriteter på området tilpasses den kulturelle indsats. Man har i den danske bistandvalgt at fokusere på fremme af kulturel diversitet. Det er således vurderingen, at stra-tegien er tidssvarende, og at der ikke på nuværende tidspunkt er behov for at revidereden”.Punkt 2: ”Udvalgene skal følge Kulturministeriets nye internationale kulturstrategi ogherunder overveje en national pengepulje til NGO’ers og kulturinstitutioners arbejde forUNESCO-konventionens anbefalinger”.Kulturministerens kommentar:”I forbindelse med arbejdet med regeringens strategi for en styrket internationaliseringaf det danske kulturliv vil alle pengestrømmene i den internationale kulturudvekslingindgå i overvejelserne, herunder om der skulle være specifikke behov for at understøttesærlige indsatser med puljemidler”.
Side 3
Punkt 3: ”Udvalgene skal følge udmøntningen af et dansk bidrag til den internationaleUNESCO-fond for kulturel mangfoldighed”.Kulturministerens kommentar:”Strukturen omkring den internationale fond for kulturel mangfoldighed, som er nævnti artikel 18 i UNESCOs konvention om kulturel mangfoldighed, er stadig ikke helt påplads. Der drøftes p.t. målsætninger, støttekriterier, modtagere mv. Danmark følgeraktivt drøftelserne om fonden og vil desuden drøfte bidrag med de øvrige EU-lande, førDanmark tager endelig beslutning om sit bidrag”.Punkt 4: ”Se på mulighederne for forbedring af den danske visum-administration bl.a. iforhold til kunstnere og kulturgrupper”.Kulturministerens kommentar:”Spørgsmålet om visumregler mv. for besøgende kunstnere vil, som det fremgår af mitsvar til Kulturudvalget på spm. nr. 61, indgå i arbejdet med strategi for en styrketinternationalisering af det danske kulturliv. Integrationsministeriet vil blive inddraget idette arbejde”.Punkt 5: ”Overveje bedre og stærkere integration af kultur i de store bistandsprogram-mer”.Udenrigsministerens kommentar:”Den danske kulturstrategi gennemføres i et tæt samarbejde mellem Center for Kulturog Udvikling (CKU), de danske ambassader og ikke mindst partnere i samarbejdslan-dene. Danmark har pt. kultursamarbejde i ni partnerlande og planlægger yderligere ativærksætte et par programmer i årene fremover. Indsatsen for at integrere kultur i detbrede bistandssamarbejde udgør en del af dette arbejde. Udenrigsministeriet har igang-sat et review af CKU’s indsats inden for rammerne af den resultatkontrakt mellemUdenrigsministeriet og CKU, der danner grundlag for samarbejdet. Et af de primæreformål er at se på mulighederne for forbedringer og behovet for justeringer af indsatsen.På baggrund af review’ets oplysninger og anbefalinger er det tanken at udarbejde enresultatkontrakt for perioden 2010 – 2012. Det vil i den forbindelse blive overvejet,hvorvidt der er basis for at styrke integrationen af kulturaspektet i det brede udvik-lingssamarbejde fremover”.Punkt 6: ”Overveje større forpligtelse til kulturinitiativer på ambassader og kulturinsti-tutter – med tilsvarende ressourcer”.Kulturministerens kommentar:
Side 4
”Spørgsmålet om kulturinitiativer på de danske ambassader og kulturinstitutter vilblive inddraget i arbejdet med regeringens strategi for en styrket internationalisering afdet danske kulturliv”.Udenrigsministerens kommentar:”Indsatsen for at styrke kulturaspektet i udviklingssamarbejdet sker i tæt samarbejdemed vores partnerlande på baggrund af efterspørgsel fra deres side og en konkret vur-dering af de lokale muligheder for at fremme indsatsen. Der er sket en kraftig forøgelseaf indsatsen gennem de seneste tre år. Det igangværende review vil bl.a. se på modali-teterne for iværksættelse af nye indsatser på landeniveau, herunder om de nuværenderammer kan effektiviseres. Umiddelbart er det vurderingen, at de nuværende rammerhar givet gode muligheder for iværksættelse af en efterspørgselsdrevet indsats i lande-ne”.Punkt 7: Se på behovet for øgede ressourcer til CKU (Center for Kulturel Udvikling).Udenrigsministerens kommentar:”CKU modtager et rammebeløb på 14 mio. kr. årligt. Hertil kommer enkeltståendekontrakter mellem CKU og Udenrigsministeriet/ambassaderne vedr. regionalt samar-bejde med Mellemøsten og Afrika syd for Sahara og vedr. kulturprogrammer i danskesamarbejdslande for henholdsvis ca. 3,5 mio. kr. og ca. 10 mio. kr. årligt. På baggrund afdet review, der er igangsat af CKU’s aktiviteter, vil der blive taget stilling til bevillin-gens størrelse”.Punkt 8: Prioritere kulturel infrastruktur og kapacitetsopbygning i form af kulturelleuddannelsesinstitutioner, kulturinstitutioner, medier, produktionsstøtte, formid-ling/distribution m.m. i bistandssamarbejdslande.Der henvises til udenrigsministerens svar på punkt 6.Der henvises i øvrigt til kulturministerens svar på KUU-spørgsmål 109.Punkt 9: Overveje hvordan public serviceinstitutioner kan bidrage til at udmønte UNE-SCO-konventionen om kulturel mangfoldighed, bl.a. via public service-kontrakterne.Kulturministerens kommentar:”De nugældende public service-forpligtelser for DR og TV 2 omtaler ikke eksplicit UNE-SCO-konventionen eller information om udviklingslandenes udvikling, aktuelle forholdog kultur. Området må dog anses for at være omfattet af DR’s forpligtelse til at oplyseom internationale forhold samt andre kulturer. Således er DR i den aktuelle publicservice-kontrakt for perioden 2007-2010 forpligtet til at sikre et udbud af programmerog tjenester, der blandt andet formidler væsentlig samfundsinformation og bidrager tilat styrke danskernes viden om og forståelse for internationale forhold samt andre
Side 5
kulturer og synspunkter, ligesom der i udbuddet skal tilstræbes både kvalitet, alsidig-hed og mangfoldighed”.Punkt 10: Sikre ressourcer til implementeringen af UNESCO-konventionen om kulturelmangfoldighed.Kulturministerens kommentar:”I forbindelse med arbejdet med regeringens strategi for en styrket internationaliseringaf det danske kulturliv vil alle pengestrømmene i den internationale kulturudvekslingindgå i overvejelserne, herunder om der skulle være specifikke behov for at understøttesærlige indsatser med puljemidler”.