Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

6. marts 2009

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 100, vedrørende valgdækningen på TV 2/Østjylland, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 23. februar 2009.

 

 

Carina Christensen

 


Spørgsmål nr. 100

Vedrørende valgdækningen på TV 2/Østjylland.

 

Skrivelse af 23. februar 2009.

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

"Hvilke tiltag vil ministeren tage for at sikre, at TV 2 Østjylland laver en fair og

demokratisk dækning af kommunalvalget, hvor der ikke skal betales for dækning

af valgmøder?"

 

Svar:

Kravene til programvirksomheden på de regionale TV 2-virksomheder er fastlagt i virksomhedernes public service-kontrakter. Herudover fremgår det af bekendtgørelse om vedtægt for de regionale TV 2-virksomheder, at virksomhedernes public service-virksomhed skal udøves i overensstemmelse med radio- og fjernsynslovens § 10.

 

SÃ¥ledes skal virksomhederne:

 

”…sikre den danske befolkning et bredt udbud af programmer og tjenester omfattende nyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning. Der skal i udbudet tilstræbes kvalitet, alsidighed og mangfoldighed. Ved programlægningen skal der lægges afgørende vægt på hensynet til informations- og ytringsfriheden. Ved informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed. Programvirksomheden skal sikre befolkningen adgang til væsentlig samfundsinformation og debat.”

 

De regionale TV 2-virksomheders finansiering hviler primært på licensmidler, hvoraf virksomhederne årligt modtager hver ca. 50 mio. kr. Herudover finansieres virksomhederne gennem indtægter fra salg af programmer og andre ydelser, tilskud, udbytte, overskudsandele m.v., jf. radio- og fjernsynslovens § 35.

 

For så vidt angår sponsorater fremgår det specifikt af radio- og fjernsynslovens § 84, at nyheds- og aktualitetsprogrammer i fjernsyn ikke må sponsoreres.

 

På baggrund af de gældende regler, herunder finansieringsmuligheder, har jeg således forventning om, at TV 2/Østjylland laver en fair og demokratisk dækning af det forestående kommunalvalg.