Kommunaludvalget 2008-09
KOU Alm.del
Offentligt
672726_0001.png
672726_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. april 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
BJS/ J.nr. 2009-2455
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 16. marts2009 til velfærdsministeren følger hermed indenrigs- og socialministe-rens endelige svar på spørgsmål nr. 90 (KOU Alm. del). Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Spørgsmål nr. 90:”Ministeren bedes kommentere artikel fra Erhvervsbladet, jf. KOU alm. del -bilag 60, herunder redegøre for om der er regler, der kræver, at kommunerskal lave samlede udbud, eller om de gerne må splitte op i flere mindre op-gaver, så mindre og mellemstore virksomheder får mulighed for at byde ind.”
Svar:Da spørgsmålet vedrører regler for udbud, som hører under Økonomi- ogErhvervsministeriets ressort, har jeg bedt om bidrag derfra. Konkurrencesty-relsen under Økonomi- og Erhvervsministeriet har i den forbindelse oplystfølgende:”Udbudsreglerne er ganske fleksible, når det drejer sig om at gennemføreudbud, som små og mellemstore virksomheder kan deltage i. I henhold tiludbudsreglerne kan en kommune således frit vælge at opdele opgaven idelaftaler for at sikre, at mindre virksomheder, som ikke kan løfte den sam-lede opgave, alligevel kan blive leverandører til det offentlige på de delom-råder, de ønsker at dække. Udbudsreglerne giver også mulighed for, at min-dre virksomheder kan gå sammen om at udføre den samlede opgave.Kommunerne vælger nogle gange at udbyde de kommunale opgaver i størrepuljer, hvilket kan medføre, at leverandørerne fx skal kunne udføre én sam-let entreprise eller dække et større geografisk område. Det sker typisk for atopnå større fleksibilitet og effektivitet i indkøbsprocessen og dermed i sidsteende billigere kontrakter.
2
Kommunerne bør være opmærksomme på, at de ikke unødigt begrænsermindre virksomheders mulighed for at deltage i konkurrencen om offentligeopgaver. Regeringen arbejder for at gøre det lettere for små og mellemstorevirksomheder at deltage i offentlige udbud. Økonomi- og Erhvervsministeriethar taget initiativ til at undersøge, hvordan den offentlige indkøbspolitik kantilrettelægges bedre. Undersøgelsen, der forventes omkring årsskiftet2009/10, sigter bl.a. mod at komme med gode råd vedrørende udformningenaf udbud. For eksempel bør offentlige myndigheder være opmærksommepå, at konkurrencen kan forringes på lang sigt, hvis man udelukker for man-ge leverandører. Regeringen støtter også initiativer på EU-niveau, som sæt-ter fokus på at få flere små og mellemstore virksomheder til at deltage i ud-bud.”Jeg kan henholde mig hertil.
Karen Ellemann/ Dorte Lemmich Madsen