Kommunaludvalget 2008-09
KOU Alm.del
Offentligt
620595_0001.png
620595_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. december 2008
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KIW/ J.nr. 2008-9075
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 6. novem-ber 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgs-mål nr. 23 (KOU Alm. del).
Spørgsmål nr. 23:”Vil ministeren - eventuelt med inddragelse af andre ministerier - oplyse,hvilke statslige puljer som kommunerne kan få tilskud eller anden støtte framed henblik på at gennemføre innovative løsninger i forbindelse med køb afvarer eller drift af servicetilbud og i den forbindelse vurdere, om puljerne ervelegnede til at fremme innovative løsninger.”
Svar:Jeg har til brug for besvarelsen modtaget bidrag fra Erhvervs- og Byggesty-relsen, Forsknings- og Innovationsstyrelsen og Finansministeriet (Fonden tilinvestering i arbejdskraftbesparende teknologier).Innovation i den offentlige sektor sker ofte i samarbejde med private leve-randører om løsningen af en konkret problemstilling. Ansøgte midler kanderfor umiddelbart tilfalde andre parter, som i samarbejde med f.eks. enkommune udvikler en innovativ løsning.Af de forskellige puljer, hvor kommunerne kan ansøge om midler eller viden,vil jeg bl.a. nævne følgende:Fonden til investering i arbejdskraftbesparende teknologi.- På Finansloven for 2008 blev der afsat 3 mia. kr. fra 2009 til2015, som målrettet går til innovativ udvikling i den offentligesektor. De første 200 mio. kr. er netop blevet udmøntet.Program for brugerdreven Innovation.- Programmet har en årlig økonomisk ramme på 100 mio. kr. Blandtde projekter, som har modtaget midler er f.eks. ”Det Gode Æl-
2
dreliv” i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvalt-ning, som modtog 5,3 mio. kr. Yderligere har man i forbindelsemed trepartsaftalen, mellem regeringen, KL, Danske Regioner,LO og AC, aftalt at afsætte 20 mio. kr. til medarbejderdreven in-novation.DesignDanmark.- Regeringens designpolitik, ”DesignDanmark”, giver kommunermulighed for at få rådgivning og innovationshjælp fra designfir-maer. Fra 2007 til 2009 skal der igangsættes 7 til 11 servicede-signprojekter, som alle har til formål at forbedre offentlige ser-viceydelser. I øjeblikket er der gennemført 6 projekter i kommu-ner fordelt over hele landet.Offentlig Privat Samarbejde – OPS-rejseholdet.- Erhvervs- og Byggestyrelsens OPS-rejsehold tilbyder gratis rådog vejledning til kommuner og regioner, som overvejer at iværk-sætte nye OPS-byggeprojekter. Tilhørende OPS-rejseholdet erder afsat en pulje på 12 mio. kr., fordelt over 4 år, til medfinan-siering af udgifter til projektudviklingen. Ca. 40 kommuner harhaft besøg af OPS-rejseholdet.ErhvervsPh.D.-ordningen (fra 2010).- Der er i finanslovsaftalen for 2009 afsat 10,5 mio. kr. pr. år, fraog med 2010, til ErhvervsPhD-projekter i den offentlige sektor.Fokus bliver kvalitative og administrative forbedringsmulighederfor offentlige institutioner. Ph.d.-forløbene er samarbejdsprojek-ter mellem en offentlig institution eller organisation, der ansætteren ErhvervsPhD-studerende, og det universitet, hvor den ph.d.-studerende indskrives.Jeg kan yderligere henvise til det vedlagte offentliggjorte notat fra Forsk-nings- og Innovationsstyrelsen, ” Overblik over det danske innovationsfrem-mesystem og hovedformålene med den danske innovationspolitik”, somgiver et overblik over puljerne i hele det offentlige innovationsfremmesystem.Jeg vurderer, i betragtning af at puljemidlerne rent faktisk har fundet anven-delse i innovativt udviklingsarbejde i kommunerne, at puljerne er velegnedetil at fremme innovative løsninger.
Karen Jespersen/ Søren H. Thomsen