Kommunaludvalget 2008-09
KOU Alm.del
Offentligt
749438_0001.png
749438_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
29. oktober 2009

Besvarelse af spørgsmål 190 alm. del stillet af Kommunaludvalget

den 28. september 2009.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 190:

Ministeren bedes for hver af de 98 kommuner oplyse sagsbehandlingsti-der for byggesagsbehandling, for henholdsvis privatbyggeri og erhvervs-byggeri. De 98 kommuner bedes rangordnet efter sagsbehandlingstidenslængde.

Svar:

Den seneste ændring af byggeloven trådte i kraft den 1. januar 2009.Denne ændring medførte blandt andet, at alle landets kommuner fra den16. marts 2009 skulle registrere en række datoer for byggesager i BBR-registret, så det blev muligt at måle kommunernes faktiske sagsbehand-lingstider.Jeg har forelagt sagen for Erhvervs- og Byggestyrelsen, der har oplystfølgende, som jeg kan henholde mig til:”Erhvervs- og Byggestyrelsen modtager en gang om måneden udtræk fraBBR-registret. Tallene i nedenstående tabel 1 stammer fra det nyeste ud-træk, som er trukket den 21. september 2009. Udtrækket viser den gen-nemsnitlige sagsbehandlingstid i landets 98 kommuner. Sagsbehand-lingstiden er defineret som den tid, der går fra kommunen har modtageten sag, til der er givet byggetilladelse. Ved indtastningen i BBR-registrethar kommunerne alene pligt til at indtaste datoen for, hvornår en ansøg-ning er modtaget. Ved denne registrering skal kommunerne ikke skelnemellem datoen for modtagelse af en ansøgning og datoen for modtagelseaf en fyldestgørende ansøgning.BBR-registret er for så vidt angår registreringen af byggesagsdatoerne,opdelt i fem felter. Det er alene obligatorisk for kommunerne at indtasteoplysningerne i felterne for modtagelse af ansøgning og feltet for endeligafslutning af den samlede byggesag. De mellemliggende felter vedrørermodtagelsen af fyldestgørende ansøgning og datoerne for nabohøring.Disse felter er frivillige at udfylde.Hvis kommunerne vælger ikke at registrere disse oplysninger, bliver denregistrerede sagsbehandlingstid ikke korrigeret for den tid, der går med atindhente eventuelle supplerende oplysninger, fx anmodning af oplysnin-ger som ansøgeren burde have leveret, eller høring af naboer. Tallene i
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
tabel 1 er ranglistet således, at kommunen med den laveste sagsbehand-lingstid er angivet først.Det skal bemærkes, at der i tabellen alene figurerer data for 97 kommu-ner. Dette skyldes, at der i BBR-registret ikke er registreret data forLyngby-Taarbæk Kommune.Udover den samlede gennemsnitlige sagsbehandlingstid viser tabellenden gennemsnitlige sagsbehandlingstid i kommunerne fordelt på hen-holdsvis byggeri til privat brug og byggeri til erhverv. Tabellen viserendvidere det samlede antal sager, som hver kommune har afsluttet i denperiode, som udtrækstallene dækker over.Af tekniske årsager indeholder tabel 1 alene sager, der er afsluttet i peri-oden 21. juni - 21. september 2009. Tabellen bygger på sager, som ermodtaget i kommunen efter den 16. marts 2009, hvor kommunerne fikpligt til at registrere de relevante datoer. Sager, der er modtaget i kom-munen før 16. marts 2009, fremgår således ikke af tabellen. Derfor er sa-ger med lang sagsbehandlingstid underrepræsenteret i tabellen, og sags-behandlingstiden i tabellen må formodes at være kortere end de faktiskesagsbehandlingstider.Desuden er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid af rent statistiskegrunde usikker i kommuner med få byggesager.Når alle kommunerne har indtastet de faktiske sagsbehandlingsdatoer iBBR-registret i et helt år, vil det være muligt at give et mere retvisendebillede af kommunernes faktiske sagsbehandlingstider.En oversigt over de faktiske sagsbehandlingstider for alle 98 kommunervil blive offentliggjort på Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside fraforåret 2010.”