Kommunaludvalget 2008-09
KOU Alm.del
Offentligt
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. maj 2009
HVJ/ J.nr. 2009-3146
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 14. april2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 103 (KOU Alm. del).
Spørgsmål nr. 103:”Er det lovligt at en kommunalbestyrelse i en kommune, hvor der ikke findesalkoholbevillingsnævn, at kommunalbestyrelsen delegerer afgørelsen afalkoholbevillingsansøgninger til Økonomiudvalget eller til administrationen?”
Svar:Det forhold, at en kompetence i lovgivningen er tillagt kommunalbestyrelsen,er som udgangspunkt alene udtryk for, at opgaverne skal løses i kommunaltregi.Kommunalbestyrelsen har således som udgangspunkt mulighed for at dele-gere udøvelsen af sin kompetence til udvalg og den kommunale administra-tion.Kommunalbestyrelsen er dog afskåret fra at overlade udøvelsen af sin kom-petence til udvalg og den kommunale administration, hvis andet er fastsateller forudsat i lovgivningen.Bestemmelserne om alkoholbevillinger findes i lov om restaurations- og ho-telvirksomhed m.v. (lovbekendtgørelse nr. 786 af 9. august 2005 med sene-re ændringer). Lov om restaurations- og hotelvirksomhed m.v. henhørerunder Økonomi- og Erhvervsministeriet.For så vidt angår kompetencen til at træffe afgørelse i sager om ansøgningom alkoholbevilling er det i lovens § 10, stk. 2, 1. pkt., fastsat, at alkoholbe-villing gives og fornys af kommunalbestyrelsen efter forhandling med politiet.Ansøgninger fra visse virksomheder skal dog behandles af Landsbevillings-nævnet, jf. lovens § 10, stk. 2, 2. pkt.I medfør af § 10, stk. 3, kan kommunalbestyrelsen nedsætte et bevillings-nævn til at træffe afgørelser, der efter loven er henlagt til kommunalbestyrel-sen.
2§ 10 blev indsat i lov om restaurations- og hotelvirksomhed m.v. ved lov nr.256 af 6. maj 1993. I denne lovs forarbejder er det forudsat, at der med denpågældende formulering af § 10 blev givet mulighed for, at en kommunalbe-styrelse, der ikke har nedsat et bevillingsnævn, kan delegere sin kompeten-ce til at træffe afgørelse i sager om tildeling af alkoholbevilling til økonomiud-valget, et stående udvalg eller den kommunale administration.Det vil således være lovligt for en kommunalbestyrelse, der ikke har nedsatet alkoholbevillingsnævn at delegere kompetencen til at træffe afgørelse isager om tildeling af alkoholbevilling til økonomiudvalget, et stående udvalgeller den kommunale administration.
Karen Ellemann
/ Christian Vigh