Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 22. oktober 2008 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Sundhedspolitisk kt. J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2008-12100-430 Fil-navn:Â Â Â Â Â
|
"Under henvisning til formand for Danske Regioner Bent Hansens udtalelser i Berlingske Tidende den 5. oktober 2008, hvor formanden udtrykker frygt for, at akutberedskabet på sygehusene udtyndes i takt med private sygehuses rekruttering af sygeplejersker fra de offentlige sygehuse, bedes ministeren oplyse, om denne rekruttering på nogen måde har udtyndet akutberedskabet de sidste to år?"
Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål S 35, hvoraf det fremgår, at der har været en støt stigning i at antallet af fuldtidsbeskæftigede læger og sygeplejersker på de offentlige sygehuse siden 2001.
Det er sket sideløbende med, at regeringen også har inddraget de private sygehuse i løsningen af sundhedsvæsenets opgaver gennem det udvidede frie sygehusvalg. Der er således ikke nogen personaleflugt til de private sygehuse, som derfor heller ikke kan udgøre en trussel mod akutberedskabet i det offentlige sundhedsvæsen.
Ikke desto mindre er jeg enig i, at der er et behov for en styrkelse af akutberedskabet på de danske sygehuse. Dette er også grundlaget for Sundhedsstyrelsens akutplan, herunder anbefalingerne om samling af akutfunktioner på større enheder, hvorved der sikres høj faglig standard i behandlingen.
Samling af akutberedskabet på færre sygehuse indgår også som et centralt princip for det ekspertpanel, som regeringen har nedsat med henblik på at vurdere regionernes forslag til kommende sygehusinvesteringer.
Samtidig har flere sygehuse allerede i dag etableret fælles akutte modtageafdelinger, som ikke blot giver bedre rammer for uddannelse og forskning, men som også muliggør en mere effektiv anvendelse af personaleressourcerne.