Forsvarsudvalget 2008-09
FOU Alm.del
Offentligt
670273_0001.png
670273_0002.png
(FOU alm.del - Spørgsmål 146)
20. april 2009

Spørgsmål nr. 146:

Udvalget udbeder sig ministerens kommentar til henvendelse af 14. marts 2009 vedr.feltpræstens opgaver efter hjemkomst, jf. FOU alm. del - bilag 108.

Svar:

Til brug for min besvarelse af spørgsmålet er der indhentet en udtalelse fra Forsvarskommando-en, der har oplyst følgende:”I Forsvarskommissionens nyligt afgivne beretning sættes der fokus på hjælpen og støtten tilpersonel udsendt i internationale operationer samt deres pårørende, og det anbefales, at detteområde også fremadrettet får fokus og udvikles. En anbefaling som understøtter forsvarets egneønsker og bestræbelser på området.Forsvarskommandoen kan oplyse, at feltpræstens funktion som sjælesørger og fortrolig for detudsendte personel i de internationale operationer indgår som en naturlig del af forsvarets støttetil de udsendte. Feltpræsten vil dog sjældent være soldatens eneste fortrolige. For langt de fle-ste udsendte soldater betyder det værdifulde kammeratskab, der udvikler sig blandt kollegerne,at de – foruden evt. feltpræsten – får mere end én fortrolig.Herudover skal det nævnes, at hver udsendt enhed, fra det øjeblik den missionsforberedendeuddannelse starter, får tilknyttet en kontaktpsykolog, ligesom forsvarets socialrådgivere også haren kontinuerlig kontakt til de udsendte både før, under og efter udsendelsen. De specialister,der står til rådighed for soldaterne og deres pårørende, vil således i vidt omfang være kendte forsoldaterne.Forsvaret tilpasser og udvikler løbende de tiltag, som er rettet mod at hjælpe og støtte personeludsendt i internationale operationer samt deres pårørende. Forslaget om at nyttiggøre feltpræ-stens ressourcer og kompetencer bedre og mere effektivt – også efter hjemkomsten – vil bliveinddraget i dette arbejde, idet forsvaret som udgangspunkt ser positivt på et sådant udvidetsamarbejde.”Jeg kan henholde mig til det af Forsvarskommandoen oplyste.
Side 1/2
Jeg kan derudover tilføje, at der netop i forbindelse med forsvarets fokus på overgangen fraaktiv tjeneste i en krigszone til et fredeligt liv med familien i Danmark har været gennemført etforsøgsprojekt ved Livgarden ultimo 2008. Projektet indebar, at det kompagni, der vendte hjemfra Afghanistan i august 2008, forblev samlet i 3 måneder efter udsendelsen. Soldaterne havdederfor mulighed for langsomt at vænne sig til det civile liv igen og bearbejde oplevelserne medligesindede. Forsøgsprojektet var en stor succes og er i dag videreført til det kompagni fra Liv-garden, der vendte hjem fra Afghanistan i februar 2009.
Side 2/2