(FOU alm.del-Spørgsmål 144)

 

 

     

Spørgsmål nr. 144:

Vil ministeren sørge for, at Danmark samlet set får en større kapacitet i havmiljøberedskabet gennem indkøb af nyt udstyr og nye skibe, da hele problemet med flytningen af miljøskibene Gunnar Thorson og Mette Miljø synes at bunde i, at den samlede kapacitet er for lille?

Svar:

Forsvarsministeriet har anmodet Forsvarskommandoen om en udtalelse til brug for besvarelse af det stillede spørgsmål.

 

Forsvarskommandoen har oplyst følgende:

 

”Forsvaret søger stedse at effektivisere den operative opgaveløsning af havmiljøopgaven. På baggrund af den i 2007 af COWI udarbejdede risikoanalyse er det i Forsvarsministeriets kapacitetsundersøgelse vedrørende havmiljø (2008) vurderet, at det nuværende kapacitetsniveau i relation til opsamling af eksempelvis oliespild på havet er fyldestgørende i forhold til de i Helsingfors-konventionen (HELCOM) opsatte anbefalinger.

 

Endvidere, som det anføres i besvarelserne på FOU spørgsmålene nr. 142 og nr. 143 (FOU alm.del), vil der med flytningen af miljøskibene fra Øresund til Frederikshavn samt omplaceringen af to af marinehjemmeværnets fartøjer af 900-klassen til Øresund ud fra en helhedsbetragtning ske en styrkelse af det samlede havmiljøberedskab i danske farvande.

 

For så vidt angår det eksisterende sejlende materiel fremgår det af ovennævnte kapacitetsundersøgelse, at de nuværende dedikerede miljøfartøjer samt oliepramme i perioden frem mod 2020 enten skal levetidsforlænges eller erstattes med nyt materiel. I forbindelse hermed kan det nævnes, at Forsvarskommandoen overvejer at udlicitere bl.a. dele af forsvarets havmiljøopgave."

 

Jeg kan henholde mig til Forsvarskommandoens udtalelse og skal med henvisning til min besvarelse af FOU spørgsmål nr. 142 (FOU alm.del) understrege, at indsatsen for en øget beskyttelse af havmiljøet mod forurening fra skibstrafikken i danske farvande først og fremmest omfatter forebyggende initiativer.