(FOU alm.del-Spørgsmål 143)

 

 

     

Spørgsmål nr. 143:

I lyset af ministerens oplysninger i svar den 16. marts 2009, jf. FOU alm. del ‑ spm. 107 og svar den 25. februar 2008, jf. FOU alm. del ‑ spm. 86, folketingsåret 2007‑08, 2. samling om øget brug af hjemmeværnet, sammenholdt med oplysningerne i læserbrevet i SKnyt, februar 2009. 12. årgang, side 8‑9 af chefen for miljøfartøjet Marie Miljø, der hører til på Flådestationen i Korsør, hvor han skriver, at det er tvivlsomt, om hjemmeværnets udstyr kan løse opgaven, vil ministeren så sørge for, at hjemmeværnet får det nødvendige udstyr stillet til rådighed?

Svar:

Forsvarsministeriet har anmodet Forsvarskommandoen om – med bidrag fra Hjemmeværnskommandoen - en udtalelse til brug for besvarelse af det stillede spørgsmål.

 

Forsvarskommandoen har oplyst følgende:

 

”Idet der henvises til besvarelsen af FOU spørgsmål nr. 142 (FOU alm.del) kan Forsvarskommandoen supplerende oplyse, at marinehjemmeværnsfartøjerne af 900-klassen er indrettet således, at de kan medbringe og udlægge flydespærringer. Marinehjemmeværnet har siden 2000 deltaget i havmiljøøvelser, hvor blandt andet udsætning af og manøvrering med flydespærringer har været øvet, herunder procedurer for betjening af fremdrivningsanlægget og manøvrering af fartøjerne uden der efterfølgende har været anført kardinalproblemer med eksempelvis fartøjernes mindste fart.

 

Som det er anført tidligere, bidrager marinehjemmeværnet med den eksisterende inddæmningskapacitet til, at det fremadrettede havmiljøberedskab til søs ifølge Forsvarsministeriets kapacitetsundersøgelse vedrørende havmiljø vurderes tilstrækkeligt frem mod 2020.”

 

Jeg kan henholde mig til Forsvarskommandoens udtalelse.