Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2008-09
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 26. november 2008
TALE TIL SAMRÅD 26. NOVEMBER 2008(det talte ord gælder)
Spørgsmål G”Vil ministeren redegøre for, hvorfor indholdet af pesticidrester i dansk frugter steget med 10 pct. på blot et år?”
Svar:Indledning- Det er i Danmark er tilladt at bruge pesticider ilandbruget, så længe avlerne følger de gældenderegler på området. Det er også tilladt at importere ogsælge fødevarer, hvis restindholdet af pesticider erunder den tilladte maksimalgrænseværdi. Det kanderfor ikke undgås, at der vil kunne værepesticidrester i frugt og grønt på det danske marked.
Pesticidrapporten- Fødevarestyrelsen udtager hvert år en række prøver afblandt andet frugt, grønt og korn til analyse forpesticidrester. Formålet med den danskepesticidkontrol er at sikre, at forbrugerne ikke
1
udsættes for sundhedsmæssige risici ved at spisefødevarer med uacceptable mængder af pesticider.
- Dette gøres dels ved at kontrollere, om de fastsattegrænseværdier for pesticider overholdes og dels ved atovervåge og vurdere befolkningens samledeindtagelse af pesticider fra kosten.
- Rapporten ”Pesticidrester i fødevarer 2007” viserresultaterne af pesticidkontrollen. Af de undersøgteprøver af dansk frugt var der kun 2 % af prøverne,som indeholdt pesticidrester over den tilladtemaksimalgrænseværdi, og ingen af fundene udgjordeet sundhedsmæssigt problem.
- Jeg vil også gerne slå fast, at indholdet i dansk frugtog grønt ligger langt under det, som vi finder iudenlandske produkter.
- Det fremgår blandt andet af Fødevarestyrelsens årligepesticidrapport, at 45% af dansk frugt i 2007 var heltuden pesticidrester. Det tilsvarende tal for frugter frade øvrige EU-lande var 23% - mod 21% i frugter fralandene uden for EU. Og vi taler altså om fund, derikke blot ligger under de gældende grænseværdier -der er slet ikke påvist pesticidrester.
2
Stigning i fundene afpesticider- Det fremgår endvidere af Fødevarestyrelsens rapport,at andelen af fund i dansk konventionelt produceretfrugt var steget med 10 % i forhold til 2006. I 2007blev der udtaget 4 hovedafgrøder af dansk frugt:nemlig: blomme, jordbær, pære og æble.Den umiddelbare stigning i dansk frugt kantalmæssigt nedbrydes til, at der er sket en stigning ifund af pesticidrester i æbler og jordbær, der samletset bevirker, at der er sket en stigning på 10%.- Til gengæld var andelen af prøver med fund faldet ipære med 10 %, og for blommer var andelen af prøvermed fund uændret.
Sammenligningsgrundlag- Erfaringen viser, at andelen af fund kan variere fra årtil år, og der er således påvist flere rester af pesticideri dansk frugt i 2007 end i 2006. Men selv nårpesticidrester i fødevarer ikke udgør etsundhedsmæssigt problem, er enhver stigningselvfølgelig uønsket.- Jeg vil dog advare mod at overfortolke resultaterne.Man skal altid holde sig for øje, atsammenligningsgrundlaget fra år til år ikke altid er detsamme og dermed ikke klart og indlysende.
3
-
En helt klar tendens kan kun uddrages, såfremtprøveplaner og analysemetodikker er ens fra år til år,og dertil kommer, at nye pesticider erstatter gamlepesticider og nogle udfases helt.
Årsag til stigning- Med hensyn til de flere fund i de danske æbler ogjordbær i 2007, kan det ikke umiddelbart konkluderes,om dette skyldtes vejrforholdene, ændrede mønstre ianvendelsen af pesticider eller en kombination.-Det må dog betragtes som sandsynligt, at den vådesommer i 2007 har gjort det nødvendigt for avlerne atøge forbruget af pesticider, hvilket naturligvis kanhave ført til et højere indhold af pesticidrester i frugtog grønt i 2007.
4