Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. december 2008

Sagsnr.: 14313/dok.nr. 452740

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 21. november 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 91) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 91:

 

”Vil ministeren forklare, hvorledes oppløjningen af 83.000 hektar brakjord i foråret 2008 og yderligere 60.000 hektar i 2009, som beskrevet i et opdateret notat fra bl.a. DMU af 28. august 2008, forventes at påvirkes ministeriets arbejde med at nedbringe miljøbelastningen fra landbruget, herunder både vandmiljøplaner, pesticidhandlingsplaner og ”Grøn Vækst-politikken?”

 

Svar:

 

Regeringen fremlagde i februar 2008 en brak-indsatsplan, der er sammensat med henblik på at neutralisere virkningen af, at op til 50.000 ha. tidligere braklagt areal er inddraget i omdriften i 2007/08. Planen tager højde for  kvælstofudvaskning, fosfortab, pesticidforbrug og naturforhold.

 

Indsatsplanen var baseret på en fælles vurdering hos Danmarks Miljøundersøgelser, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet og Fødevareøkonomisk Institut om, at 50.000 ha. brak-jord kunne forventes at blive taget i dyrkning igen som følge af den midlertidige ophævelse af brakkravet.

 

En opgørelse fra FødevareErhverv fra 2. juni 2008 over den anmeldte arealanvendelse i 2008 viser, at der i praksis er taget ca. 83.000 hektar tidligere brakjord ind i dyrkning. Det er mere end vurderet af forskningsinstitutionerne og hermed også mere end forudsat i regeringens brak-indsatsplan.

 

Som led i sundhedstjekket af EU’s fælles landbrugspolitisk er det efterfølgende besluttet permanent at ophæve kravet om bræklægning. Forskningsinstitutionerne vurderer, at dette vil medføre, at yderligere 40.000 hektar brak-jord vil blive taget i dyrkning.

 

Effekterne af såvel den midlertidige ophævelse af brakordningen i 2008 som den permanente ophævelse vil blive håndteret i forbindelse med regeringens strategi ”Grøn Vækst”.

 

Regeringen vil lige efter årsskiftet fremlægge en strategi for ”Grøn Vækst”, der indeholder målsætninger om bl.a. at reducere udvaskningen af kvælstof og fosfor, reducere miljøeffekterne af landbrugets pesticidforbrug og en indsats for mere natur.

 

Grøn Vækst vil bl.a. indeholde et oplæg til, hvordan EU’s fælles landbrugspolitik kan understøtte regeringens vision om, at et højt niveau for miljø- og naturbeskyttelse skal forenes med en moderne og konkurrencedygtig landbrugsproduktion.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Lars O. Hansen