Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. december 2008

Sagsnr.: 838 / dok.nr. 452377

 

 

 

 

 

 

 

Ved skrivelse af 21. november 2008 har fødevareudvalget anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

FLF alm. del

 

Spørgsmål 86:

 

”Vil ministeren oplyse, på hvilket juridisk grundlag fødevareministeren besluttede efter år 2000 at lempe kravene til vedligeholdelse af brakarealer i Danmark?”

 

Svar:

 

Formålet med braklægningen var udelukkende at begrænse produktionen.

 

EU-reglerne, der var gældende før 2000, indeholdt en bestemmelse om, at braklagte arealer skulle vedligeholdes på en sådan måde, at der blev opretholdt gode agronomiske forhold. Samtidig indeholdt de en pligt for medlemsstaterne til at træffe egnede foran-staltninger, så beskyttelse af miljøet blev sikret under hensyntagen til de braklagte arealers særlige beskaffenhed.

 

I Danmark blev der ved fastlæggelsen af de nationale regler om vedligeholdelse af braklagte arealer lagt vægt på en lang række miljømæssige aspekter. Der blev bl.a. stillet krav om etablering af plantedække, forbud mod anvendelse af gødning og plantebeskyttelsesmidler m.m. Op til 2000 fremgik kravet i forordningen om opretholdelse af gode agronomiske forhold på de braklagte arealer af de danske vejledninger om hektarstøtte.

 

Ved ændringen af EU-reglerne i forbindelse med Dagsorden 2000-reformen udgik det specifikke krav om opretholdelse af gode agronomiske forhold af EU-teksten. De dan-ske myndigheder konstaterede derfor, at retsgrundlaget vægtede hensynet til miljøet højere end kravet om at holde arealerne i god dyrkningsmæssig stand.

 

Ændringen af EU-reglerne medførte, at kravet om opretholdelse af gode agronomiske forhold ved gennemførelsen i Danmark af Dagsorden 2000-reformen også blev fjernet fra den danske vejledning.

 

Først med indførelse af enkeltbetalingsordningen i 2005, hvor der i EU-reglerne blev
(gen-)indført regler om opretholdelse af god landbrugs- og miljømæssig stand, skete der ændring i de danske regler for vedligeholdelse af braklagte arealer, ligesom det i vej-ledningen om enkeltbetaling blev yderligere forklaret.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Peter Anthonisen