Folketingets Udvalg for Fødevarer,
|
København, den 4. december 2008  |
Spørgsmål 80:
â€Hvordan vil ministeren sikre sig, at en registrering af et kosttilskudsprodukt hos Fødevarestyrelsen ikke kan opfattes af producenter og forbrugere som en offentlig godkendelse af produktet og de af producenten angivne anbefalede doseringer?â€
Svar:
I overensstemmelse med kosttilskudsdirektivet (2002/46/EC) er det muligt for medlemsstaterne, at etablere et anmeldelsessystem for kosttilskud, som kan understøtte myndighedernes tilsynsopgave. Denne mulighed har vi valgt at udnytte i Danmark, idet kosttilskud, der markedsføres i Danmark, skal anmeldes til den lokale fødevareregion. De anmeldte kosttilskud journaliseres i Fødevarestyrelsens journalsystem. De tilsynsførende kan fra journalsystemet udtrække data om anmeldte kosttilskud, og benytte disse data i forbindelse med deres tilsynsaktiviteter.
Det er et helt generelt princip i EU’s fødevarelovgivning, at det er virksomhedernes ansvar at sikre, at deres fødevareprodukter er lovlige og sikre for forbrugerne. Kosttilskud betragtes i lovgivningen som fødevarer og er derfor omfattet af dette generelle princip. Myndighederne har til ansvar at føre tilsyn med, at virksomhederne overholder fødevarelovgivningen. Denne tilsynsopgave giver ikke mulighed for at kræve, at fødevarer skal være godkendt af myndighederne, inden de markedsføres. Dette gælder også for kosttilskud.
Jeg mener ikke, at producenter af kosttilskud i Danmark har nogen anledning til at være i tvivl om, hvorvidt det eksisterende anmeldelsessystem er en godkendelsesordning eller ej. Jeg ser således ikke, at der skulle være behov for en styrket informationsindsats overfor virksomhederne på dette område.
Forbrugerne har en berettiget forventning om, at de kosttilskud de kan købe i den almindelige handel er sikre at indtage og i øvrigt er lovlige. Det tilsyn, som Fødevarestyrelsen fører med kosttilskudsvirksomhederne, bidrager til at imødekomme denne forventning ved at fremme, at virksomhederne lever op til deres ansvar for produkternes sikkerhed og lovlighed.
Hvis en virksomhed, der sælger kosttilskud, giver forbrugerne det indtryk, at et kosttilskud er godkendt af myndighederne, fordi det er anmeldt, vil det være at sidestille med vildledende markedsføring.
Eva Kjer Hansen