Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 11. november 2008

Sagsnr.: 13685

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 13. oktober 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 8) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 8:

 

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Bliver der dækket over svinene” i B.T. den 3. september 2008, herunder påstanden om at der fra myndighedernes side dækkes over de danske svineproducenter af hensyn til eksporten?”

 

Svar:

I artiklen fastslår forfatteren, at kilden er svinekød eller et produkt af svinekød. Dette stemmer overens med den hypotese, som Den Centrale Udbrudsgruppe arbejder med og som, i modsætning til forfatterens udsagn, hele vejen igennem forløbet har været tilkendegivet overfor pressen.

 

Det har endnu ikke været muligt at bekræfte denne hypotese på trods af et omfattende arbejde fra myndighedernes side. Det er derfor ikke muligt at give forbrugerne klare oplysninger om, hvad kilden er, og hvad de skal undlade at spise for ikke at blive syge. 

 

Forfatteren nævner dernæst det efterforskningsarbejde, der er foretaget. Hun drager den konklusion, at myndighederne dækker over branchen på grund af dens størrelse.

 

Det er ikke tilfældet. Myndighedernes primære mål i sådanne sager er altid at få stoppet udbruddet. Det gøres mest effektivt ved at finde kilden til udbruddet og eliminere den. Da hypotesen er, at kilden skal findes i svinekød eller svinekødsprodukter, har hovedparten af arbejdet netop involveret undersøgelser i svineproduktionen samt på virksomheder tilhørende kødbranchen, og myndighederne er i konstant dialog med branchen om sagen. 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/Nanna Marklund