Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 24. november 2008

Sagsnr.: 14107/447011

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 18. november 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 79) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 79:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18/11-08 fra Danmarks Sportsfiskerforbund vedrørende stop for ålefiskeri, jf. FLF alm. del – bilag 55”

 

Svar:

 

Danmarks Sportsfiskerforbund har fremsendt ”ålenotat” af 18. november 2008 med forskellige bemærkninger i relation til den vedtagne Rådsforordning og til forslaget om den danske gennemførelse heraf.

 

Forbundet bemærker, at ålebestanden i Danmark er meget tæt på at kollapse. Ålens situation har medført, at EU-landene har udstedt en forordning, der pålægger de enkelte lande at udarbejde nationale forvaltningsplaner for ålefiskeriet. Et forslag til de regler for fiskeriet, der skal indgå i den danske forvaltningsplan har netop været i høring.

 

Danmarks Sportsfiskerforbund er kritisk overfor forslaget til forvaltningen af ål i Danmark og bemærker, at man ikke vurderer, at forslaget vil kunne redde ålebestanden. Danmarks Sportsfiskerforbund mener, at den eneste holdbare løsning er et totalt forbud mod fiskeri.

 

Jeg kan oplyse, at i den videnskabelige rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) om europæisk ål, er det fastslået, at bestanden er uden for sikre biologiske grænser, og at det nuværende fiskeri ikke er bæredygtigt. ICES anbefaler, at der hurtigst muligt udarbejdes en genopretningsplan for hele bestanden af europæisk ål, og at udnyttelse af bestanden og andre menneskelige aktiviteter, der påvirker fiskeriet eller bestanden, reduceres mest muligt.

 

På denne baggrund er der vedtaget en Rådsforordning, som pålægger alle medlemslandene at udarbejde en åleforvaltningsplan og gennemføre de nødvendige reduktioner i fiskeriindsatsen. Planen skal afleveres til Kommissionen inden udgangen af 2008. EU åleforvaltningsplanen for ferskvand skal sandsynliggøre at mindst 40 % af den oprindelige biomasse af blankål (niveauet før 1980) kan undslippe tilbage til havet på langt sigt. I saltvand skal der over 5 år mindst ske en 50 % indsatsreduktion i fiskeriet i forhold til indsatsniveauet i perioden 2004-2006.

 

Inden forordningen blev vedtaget, var der grundige forhandlinger og overvejelser på baggrund af eksperternes videnskabelige rådgivning (ICES). Forordningen lægger ikke op til et totalt forbud for ålefiskeri, men til at der skal ske en vis regulering og reduktion af de forskellige former for fiskeri. Ifølge forordningen, bør der tages hensyn til diversiteten i de nationale ålefiskerier ved planlægningen og gennemførelsen af foranstaltninger til beskyttelse og bæredygtigt udnyttelse af europæisk ål. Det er således op til de enkelte lande at udarbejde løsninger tilpasset regionale og lokale forhold.  Et totalt forbud mod ålefiskeri alene i Danmark vil ikke kunne redde den europæiske ålebestand.

 

Fiskeridirektoratet har netop foretaget en høring med forslag til regler for det fremtidige ålefiskeri, der skal gennemføres inden for rammerne af forordningen. Derudover vil der fra dansk side over for Kommissionen blive udarbejdet en samlet plan, som nærmere redegør for de øvrige foranstaltninger som skal indgå, herunder at der fortsat satses på udsætninger. I Danmark er der midler til rådighed via Fiskeplejen, som søges suppleret med EU-midler.

 

Regulering af det erhvervsmæssige fiskeri i saltvand gennemføres som en regulering af fiskeriindsatsen på baggrund af en forordning. Danmarks Sportsfiskerforbund nævner muligheden for en kvoteregulering. Introduktion og gennemførelse af en national baseret kvoteregulering vurderes ikke at være velegnet i en situation, hvor der i stedet er mulighed for at sætte ind i forhold til selve fiskeriindsatsen.

 

I det udsendte forslag lægges op til reguleringer inden for alle former for ålefiskerier. Høringssvarene viser tydeligt, at ålefiskeriet er stærk lokalt forankret, og for mange er der en dyb personlig værdi forbundet med selv et begrænset ålefiskeri. Danmarks Sportsfiskerforbund foreslår et totalt forbud mod ålefiskeri.

 

Det fremgår af Danmarks Sportsfiskerforbunds ålenotat, at man er forundret over, at eksperternes rådgivning ikke er taget til efterretning. Danmarks Sportsfiskerforbund citerer flere steder i notatet udpluk af de forskellige, mulige scenarier, som Danmarks Tekniske Universitet, (DTU Aqua), har opstillet med henblik på at opfylde forord-ningens krav og mål. DTU Aqua har udarbejdet en række notater, der beskriver konsekvenserne af forskellige fiskeriforvaltningstiltag på ålebestanden. DTU Aqua har gennem hele processen bidraget med fiskerifaglig bistand omkring udarbejdelsen af de elementer, der skal indgå i den samlede forvaltningsplan for det danske ålefiskeri. Planen forventes således at opfylde forordningens krav om, at mindst 40 % af den oprindelige gydebestand på lang sigt skal kunne udvandre fra ferskvand og at fiskeriindsatsen i saltvand reduceres med mindst 50 % over 5 år.

 

I forbindelse med vurdering og godkendelse af de nationale åleforvaltningsplaner, som skal sendes til Kommissionen, har Kommissionen engageret ICES til at bistå med den videnskabelige evaluering.

 

Jeg ser med stor alvor på opgaven med gennemførelse af en åleforvaltningsplan og arbejder nu på at finde en balanceret løsning for forvaltningen af ålefiskeriet, hvor Danmark yder sit bidrag til at beskytte ålebestanden.

 

Danmarks Sportsfiskerforbund har i høringsprocessen bidraget med bemærkninger omkring ålefiskeriet. Disse bemærkninger og de mange øvrige høringssvar, der er afgivet fra de mange interessenter, der er i ålefiskeriet, indgår i de samlede overvejelser om de tiltag, der skal gennemføres for at leve op til en ordentlig beskyttelse og genopretning af ålebestanden samtidig med at det sikres, at begrænsningerne ikke bliver hårdere end nødvendigt.

 

Som nævnt ovenfor har ålefiskeri stor betydning for de fleste former for fiskeri, herunder især for erhvervsfiskere, bierhvervsfiskere og fritidsfiskere. Dette afspejles tydeligt i høringssvarene. Begrænsningerne i fiskeriet berører kun i begrænset omfang lystfiskerne, herunder de medlemmer som Danmarks Sportsfiskerforbund repræsenterer, idet lystfiskere generelt udøver et meget begrænset ålefiskeri.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Mette Selchau