Skejby d. 7. november 2008

 

 

 

Ang. Ny EU Bekæmpelsesmiddelforordning til afløsning af Direktiv 91/414

 

 

EU Parlamentet spiller hasard med forbrugernes sikkerhed og den danske gulerodsproduktion!

 

 

 Vi, de danske gulerodsproducenter, henvender os hermed for at sikre os at vore politikere er fuldt informeret om konsekvenserne af de fremsatte forslag.

 

Især EU parlamentets forslag vil kunne skade folkesundheden alvorligt samt potentielt udslette den danske gulerodsproduktion.

Uafhængige svenske og engelske miljømyndigheder har vurderet forslagene fra kommissionen og parlamentet og er kommet frem til ret enslydende konklusioner. Både kommissionens, men især parlamentets forslag vil medføre at virkelig mange aktivstoffer bliver fjernet og få alvorlige følger for erhvervet.

 

 

Konsekvenserne for gulerodsproduktionen ved en vedtagelse af forslaget i den nuværende form er

 

·        At gulerødder fremover skal renholdes mekanisk. Dette er langt dyrere og vil øge gulerøddernes pris betragtelig.

·        Fjerne muligheden for bekæmpelse af skadedyr og reducere muligheden for svampebekæmpelse betragtelig. Dette vil reducere udbyttet.

·        Tvinge konventionelle producenter til at omlægge til økologi. Tilsyneladende positivt, men hurtigt vil udbuddet af vare overstige efterspørgslen med en uøkonomisk økologisk produktion til følge.

 

 

 

For gulerodsmarkedet vil konsekvenserne være

 

·        Stærkt stigende priser pÃ¥ danske konventionelle gulerødder pga. stærkt øgede omkostninger. Mindst 25-30 %.

·        Stærkt stigende import af billige gulerødder fra lande udenfor EU, dyrket efter langt ringere standard.

 

 

 

 

 

 

For samfundet vil konsekvenserne være

 

·        Nedsat indtag af gulerødder samt andet frugt og grønt med de konsekvenser det har for folkesundheden.

·        Stærkt øget indtag af pesticidrester generelt, samt pesticidrester fra midler som allerede nu er forbudt i EU/DK. Det er alment kendt, at frugt og grønt fra udlandet, især lande udenfor EU har langt flere pesticidrester i produkterne.

·        At familiernes omkostninger til fødevare som frugt og grønt vil stige betragteligt, og det i en tid, hvor økonomien strammer til for de fleste.

·        At mange konventionelle gulerodsproducenter vil blive udslettet.

 

 

Der er ingen tvivl om, at vi gulerodsproducenter i Danmark støtter, at aktivstoffer der er farlige for miljøet bliver udfaset, men i dette tilfælde mener vi ikke, at der er blevet taget højde for konsekvenserne for forbrugerne, samfundet og producenterne.

 

Der er ingen tvivl om, at det vil blive så meget dyrere at producere gulerødder indenfor EU, at forbrugerne vil nedsætte forbruget af gulerødder og andet frugt og grønt, hvilket selvklart vil være uheldigt i disse tider med fedmeepidemi.

 

Med mindre der laves høje toldmurer overfor import fra ikke-EU lande, vil en stor del af produktionen flyttes til disse lande (Rusland m.fl./Nordafrika) Og i disse lande anvendes mange aktivstoffer, der er til fare for det lokale miljø, arbejdsmiljøet og giver pesticidrester i salgsvaren og dermed faktisk forværre situationen i forhold til nu.

 

Bliver forordningen vedtaget i dens nuværende form vil den få alvorlige konsekvenser for forbrugerne og erhvervet!

 

Du har mulighed for at påvirke processerne i det politiske system. Vi håber, at du vil bruge dem til fordel for både de danske forbrugere og producenter!

 

 

 

Med venlig hilsen

 

De danske gulerodsproducenter

 

Niels Nielsen: Limfjordsgulerødder

Klaus Vestergaard: Tange frilandsgartneri

Bøje Skytte Formand for Gulerodsgruppen på Lammefjorden

Knud Dahl Andersen

Martin Arvad formand for Gulerodsgruppen Midtjylland